2015. május 5., kedd

Il Panificio Basilico (Király utca 8.)



A kézműves termékek divatja akkor is rendkívül örömteli jelenség, ha sokan visszaélnek ezzel a kifejezéssel, konkrét példával élve vannak kézművesnek mondott borok, melyek legfeljebb annyiban kézművesek, hogy kézzel szüretelték őket. Hasonló a helyzet a pékségekkel. De mindez egy okkal több, hogy értékeljük a valódi kézművességet.
Például az olyan szeretnivaló helyeket, mint az Il Panicifio Basilico, mely lassan a harmadik üzletét nyitja, miután a Városmajor utcai komoly népszerűségre tett szert. Mi a legutóbb a Király utcai  egységben jártunk. 

S mi mást rendelhettünk volna, mint pizzát, abból is Margeritát, mivel egyrészt szeretjük az egyszerű ízeket, másrészt ez a legalkalmasabb, hogy megmutassa, mit is tud a hely e műfajban. A pizzánk várakozásunknak megfelelően kiváló volt, ízre, állagra egyaránt. 
Társam extra kérését, hogy hozzanak még bazsalikomleveleket, pillanatok alatt teljesítették. 
Kaptunk jó minőségű olívaolajat is a pizzához. A Margeritán kívül ettünk egy trüffeltortát is, amit szépen tálaltak, de nem volt igazán meggyőző, ezen még lehet kísérletezni, míg eléri maga műfajában a pizza színvonalát. 
Az étlapon több izgalmas kipróbálatlan étel is maradt a toszkán különlegességnek számító porchetta-tól (zöldfűszeres malacsült) a malacpofáig.
A hely hangulatos, otthonos, a kiszolgálás kedves. Elsősorban olasz borokat tartanak, valamint kiváló magyar kézműves söröket, melyeket szaküzlet-közeli árakon kínálnak. Lehet kapni kézműves kabai chiliszószokat is.
Összességében nagyon kellemes élmény volt az Il Panicifio Basilico, alig várjuk, hogy megnyíljon a Hold utcai vásárcsarnokban is az egységük, hogy azt is letesztelhessük.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
Az Il Panificio Basilico-ban 2015. április 25.-én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése