2015. május 4., hétfő

Antinori-borok Aradon -A Tűzkő birtok bemutatkozása a Tulipánban



A kilencvenes évek legelején úgy emlegették a külföldi befektetéseket térségünkben, mint a gazdasági nehézségek fő orvosságát, országaink „felzárkózásának” garanciáját. Ahhoz, hogy az alap-modell a valóságban úgy nézzen ki, hogy bejön a multi, megvásárolja a gyárat, majd bezáratja s behozza máshonnan a korábban helyben megtermelt árut. A példák hosszú sora hozható fel erre a modellre a cukortól az izzón át a papírig. Nem csoda, hogy a gondolkodni képes emberek ma már nem rokonszenvvel, hanem inkább gyanakvással tekintenek a külföldi befektetőkre s jómagam is egy ilyen bevezetővel látok neki bemutatni egy olyan birtok borkóstolóját, ami Magyarországon működik, de idegen tulajdonban van.
Viszont már a legelején le kell szögezni, hogy a magyar borászatban a külföldi tőke eddig nem annyira veszélyt jelentett, mint inkább a boréletet dinamizáló erőt. Tokajban, ahol szerencsére nem egy birtoktestként értékesítették az állami nagyvállalat eladásra kerülő területeit, hanem kisebb életképes birtokokként (aminek eredményeként jött létre a Hétszőlő, Disznókő, vagy a Chateau Megyer) kifejezetten jót tett a munkamorálnak, a borstílusnak és a törvényesség betartásának a külföldi jelenlét, mely egyben hátszelet is adott olyan magyar termelők újító törekvéseinek, mint Szepsy István, Demeter Zoltán vagy Bárdos Sarolta. De a példák szerencsére hosszan sorolhatók.
Hasonlóan pozitív szerepet töltött be a tolnai borvidéken a legendás Antinori márki által megvásárolt birtok, mely több névváltoztatás után az utóbbi évtizedben Tűzkő néven forgalmazza borait. Az Antonori a világ egyik legrégebbi és legtöbbre tartott bortermelő dinasztiája, az 1350-es évektől készítenek mára a világon mindenütt ismert és elismert nedűket. A birtok borászának posztján olyan szaktekintélyek is megfordultak, mint Pók Tamás és Gál Tibor.
A Tűzkő birtok borait 
Kővágó Gábor értékesítési igazgató és Simon Cecília borász mutatta Aradon a múlt héten. 
A meghívottak elmondták, hogy mindent félretéve örömmel jöttek Aradra, miután a Tulipán tulajdonosa, Schmak András a Közép-Európa legjelentősebb borászati eseményévé nőtt „Vincén” (teljes nevén VinCE Wine Show) meghívta őket. Méltatták a Tulipánbeli tárgyi és szimbolikus környezetet s egyben meglepetésüknek adtak hangot, mert ellentétben más kóstolókkal, a Tulipánban nem láttak kiöntőedényeket. A tulaj kész volt a spontán válasszal: „olyan borászokat nem hívunk meg, akiknek a borát kiöntenénk”. Mint elhangzott, a pincészet szőlőterületein az 1700-as évektől folyik borászkodás, amikoris az Apponyi grófok termesztettek itt szőlőt.
Az első kóstolt bor egy 2014-es Zöldveltelini volt, mely megállta volna az összehasonlítást a nagynevű osztrák testvérekkel. Évről évre igen szép velteliniket készítenek a Tűzkő birtoknál, jó savú, egyensúlyos fajtajelleges tételeket. Az osztrákok híres fajtáját a franciák jeles, az egész világon elterjedt fajtája követte, egy barrique-olt Chardonnay. A barrique-al (225 literes, új tölgyfahordóban való érlelés) kapcsolatban elhangzott, hogy divatossága ellenére mértékkel alkalmazzák, hiszen a bor a fontos, nem a fa. („Nem a hódoknak készítünk bort” – mondotta e tárgykörben a tavaly elhunyt, idén post mortem a Borászok Borászának megválasztott Bussay László.) E Chardonnay 6 hónapig volt hordóban, ami éppen jól állt neki, a hordó kiemelte s nem nyomta el erényeit, a komoly textúrát, a jó egyensúlyt. Mint megtudhattuk, palotabozsoki hordókat használnak, melyek részben mecseki részben zempléni tölgyből készülnek.
A Chardonnayt egy elegáns, nem orrbaverően és agresszíven illatos Tramini követte, majd egy szép színű, üde, gyümölcsös illatú, Kékfrankosból készült rosé. Elhangzott, hogy készítenek Pinot Noirból is rosét, mely értelemszerűen más karakterű. Van, aki ezt a szereti, van aki amazt, „kinek a pap, kinek a papné, nekem a sekrestyés,” hangzott el a jó kedélyű, interaktív boresten.
A vörösborok sorát egy magas minőségű tétel nyitotta, sokan fel is kapták a fejüket, hogy ha ez az első bor, akkor hova lehet ezt még fokozni. A Talentum cuveé évek óta a legjobb ár/érték arányú borok egyike, amit Cabernet Franc és Kékfrankos borok házasításából alkottak meg.
Ezt követte a Hétfrankos fantázianevű Kékfrankos szelekció, mely legjobb területek legjobb Kékfrankos tételeiből állt össze és egy éves barrique érlelést kapott. A magyar fajtának tekinthető Kékfrankos után két Bordeaux-i fajta következett, fajtatisztán, egy Cabernet Franc valamint egy Merlot. Ezutóbbi fajtáról megtudhattuk, hogy ez a borász kedvence, „ha vörösbor, akkor Merlot” - hangzott el. (Az sem lehet véletlen, hogy Villány és Szekszárd sztárborászainak tekintélyes része egy csúcs-Merlot-t a korábbi presztízsboruk fölé pozicionált árban és minőségben, Gere Attila a Solust, Bock József a Magnifico-t, Takler Ferenc a Primariust.
A remek vörös sort, a Tűzkő domb cuveé zárta, mely a magyar bornagyságok egyike. Megtudhattuk, hogy egyik titkuk a fürttisztítás, ami egész pontosan a fürtzóna megtisztítását jelenti, ami munka- és költségigényes, de ennek köszönhették elsősorban, hogy a tavalyi problémás esztendőben, amikor több borász le sem szedte a szőlőt egyes parcellákon, nekik sikerült megőrizni a termést.
Szóba került egy „nézőtéri” kérdés kapcsán, hogy miért nem foglalkoznak Cabernet Sauvignon-nal. A választ azt volt, hogy azért, mert nem való Magyarországra, nem érik be fenolosan, sokszor „zöld ízű”, paprikás marad. ”A laikusok szeretik” - mondta Kővágó Gábor, „mert a borhibát fajtajellegként azonosítják, s megismerik.” „Mi pedig örülünk neki, hogy  nem sört isznak.” – mutatott rá némi élccel.
A borkóstoló végén bemutatásra került egy igazi meglepetés, egy természetes maradékcukrot tartalmazó félédes Hárslevelű, mely nem meglepő módon elsősorban a hölgyeket hódította meg. Ami rendjén is volt Anyák Napja közeledtével.
A remek borok mellé kolbászos és sajtos bagette-karikákat, 
valamint jól sikerült, selymes állagú, savanykásra hangolt, babéros, sváb jellegű burgonyafőzelékkel körített stefániavagdaltat 
fogyaszthatott az érdeklődő közönség.
Aki nemcsak utólag szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen 0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu email-címen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi nyitottak minden érdeklődő számára. A Tűzkő-borok kóstolhatók és megvásárolhatók a Tulipánban, amíg a készlet tart.
 
Dorozsmai Endre

A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése