A idén júniusban került
megrendezésre tizenegyedik alkalommal a magyar kézműves sörök
fesztiválja, a Főzdefeszt. A rendezvény nagy utat járt be a kezdeti
fél-amatőr, szubkultúraszerű happeningtől (bár már ekkor alulbecsülték
az érdeklődést, a sörök igen hamar elfogytak) az Andrássy úton
megrendezett tömegrendezvényen keresztül az idei városligeti eseményig. A
helyszínválasztás idén volt a legszerencsésebb. Nemcsak azért, mert a
Városliget egyedi hangulatú, kellemes, árnyékos park, hanem azért is,
mert oda az ment el, akit valóban érdekelt a rendezvény. A kiállítók
persze lehet, hogy jobban szerették az Andrássy úti tumultust, ahol az
eseménybe véletlenszerűen beleakadók tették ki a sorba állók többségét,
bár ez sem biztos. A sörök iránt őszintén érdeklődők közül akkor nem
kevesen menekülőre fogták egy idő után, közéjük tartoztunk mi is.
Nem mondok nagy újdonságot, ha leszögezem, hogy Trianon óta Magyarország a román megszállás alatt álló területek előtt jár sok tekintetben, legyen szó a demokrácia minőségéről, a politikai kultúráról, gasztronómiáról, sörről vagy borról. Ennek okai szerteágazóak, tény minden esetre, hogy ha rákeresünk a világhálón a témára, akkor azt találjuk, hogy a jelenlegi Magyarországnál két és félszer nagyobb területű és kétszeres lakosságszámú országban a kisüzemi avagy a ma használt, közkedvelt kifejezéssel élve „kézműves” sörfőzdék száma töredéke az anyaországinak.
Működik egy kis főzde Temesváron, „Clinica de bere” néven, mely a Terapia nevű korrekt, fősodratú sört hozza forgalomba, amivel aránylag gyakran lehet találkozni a Bánság fővárosának vendéglátóipari egységeiben. Szintén a Bánságban, a tartomány déli részén fekvő Ferencfalván (Valiug) működik a Sara nevű főzde, mely ugyanezen a néven palackoz szűretlen, élvezetes, a main streamtől eltérő, de még bőven fejleszthető sört. A Klausenburger Brew Pub Kolozsváron saját főzésű sört kínál s persze ott van Csíkszentsimonban a nagy sláger, a lassan minden magyar sörissza által ismert és sokak által keresett Igazi Csíki Sör, amiből nem tudnak annyit gyártani, hogy kielégítsék az igényeket.
Nem mondok nagy újdonságot, ha leszögezem, hogy Trianon óta Magyarország a román megszállás alatt álló területek előtt jár sok tekintetben, legyen szó a demokrácia minőségéről, a politikai kultúráról, gasztronómiáról, sörről vagy borról. Ennek okai szerteágazóak, tény minden esetre, hogy ha rákeresünk a világhálón a témára, akkor azt találjuk, hogy a jelenlegi Magyarországnál két és félszer nagyobb területű és kétszeres lakosságszámú országban a kisüzemi avagy a ma használt, közkedvelt kifejezéssel élve „kézműves” sörfőzdék száma töredéke az anyaországinak.
Működik egy kis főzde Temesváron, „Clinica de bere” néven, mely a Terapia nevű korrekt, fősodratú sört hozza forgalomba, amivel aránylag gyakran lehet találkozni a Bánság fővárosának vendéglátóipari egységeiben. Szintén a Bánságban, a tartomány déli részén fekvő Ferencfalván (Valiug) működik a Sara nevű főzde, mely ugyanezen a néven palackoz szűretlen, élvezetes, a main streamtől eltérő, de még bőven fejleszthető sört. A Klausenburger Brew Pub Kolozsváron saját főzésű sört kínál s persze ott van Csíkszentsimonban a nagy sláger, a lassan minden magyar sörissza által ismert és sokak által keresett Igazi Csíki Sör, amiből nem tudnak annyit gyártani, hogy kielégítsék az igényeket.
(Az Igazi Csíki Sör sátra a 2016-os Főzdefeszten. Nagy a tumultus alatt, részben az eső miatt.)
A
Regátban működik, Romanban a Nemteana sört gyártó főzde,
Maneciu-Ungureniban az általam kóstoltak közül a legjobb sört kínáló
Zaganu (az India Pale Ale sörük győzött csak meg igazán), végül
Bukarestben a temesvári Auchanig is eljutó ígéretes Sicaru, valamint
további három főzde, melyekről most hallottam először, a Ground Zero,
Bere Perfektum, Berestroika.
Ehhez képest Magyarországon csak a Főzdefeszten
Ehhez képest Magyarországon csak a Főzdefeszten
55 kiállító volt, zömmel független magyar főzde, persze
voltak közöttük igényes sörözők és külföldi képviseletek is. Nem
hiányzott az Igazi Csíki Sör sem s ott volt a felvidéki magyarok által
üzemeltetett rozsnyói Kaltenecker is. Nem láttam viszont sem a
helyszínen, sem a rendezvény honlapját a Győrzámolyi főzdét, a Szarvasi
Sörmestert, a Mistert, a Blondert, az ecseri Brandeckert, a Zirci
apátsági sörfőzdét, s még sorolhatnék fél tucat egységet. Tény azonban,
hogy a legjobbak zöme ott volt.
Értékeltük, hogy kiváló minőségű Spiegelau pohárból lehetett kóstolni, amit korrekt áron, 1200 forintért a helyszínen vásárolhattunk meg, mint egyfajta belépőt.
Értékeltük, hogy kiváló minőségű Spiegelau pohárból lehetett kóstolni, amit korrekt áron, 1200 forintért a helyszínen vásárolhattunk meg, mint egyfajta belépőt.
A Főzdefesztnek nagy erénye, hogy
itt a sör volt a középpontban a kezdetek kezdetétől és örömteli, hogy a
szervezők ezen nem akarnak változtatni. Ellentétben azokkal a
rendezvényekkel, ahová a sztárelőadók csalogatják be a népet, így aztán a
belépő önmagában többezer forint, amire még rájön a fogyasztás. Ez
inkább showbusiness, népünnepély, színvonalas családi program, melynek
keretében az átlagvendég megiszik néhány pohár bort/sört/pálinkát,
kolbászt és/vagy csülköt eszik, meghallgat egy-két koncertet, majd
hazamegy. Félreértés ne legyen, mi sem áll távolabb tőlem, mint, hogy
lebecsüljem a bor- vagy a pálinkafesztiválok népnevelő hatását és
jelentős hozzájárulását a magyar italkultúra színvonalának emeléséhez.
Pusztán annyit állítok, hogy azok, akiket elsősorban a bor érdekel, a
szakmai, többnyire zárt térben megrendezett rendezvényeket keresik, ahol
szót tudnak váltani a borászokkal, és odafigyelve kóstolhatnak, nem
zavartatva az egyébként kellemes pecsenyeillattól. Nos, ez a különbség a
Várbeli nagyipari sörökre összpontosító, sok fellépős Sörfesztivál és a
Főzdefeszt között, azzal a különbséggel, hogy a kiállítók esetében, a
borral ellentétben, itt nincs nagy átfedés. Azokat a serfőzdéket, melyek
képviselői a Főzdefesztre járnak, nemigen látjuk a tömegsörök
rendezvényén.
Jelentősen emelte a Főzdefeszt színvonalát, amikor pár éve egybekapcsolták a rendezvényt a 2013-ban indult Street Food Fesztivállal és a sörök mellé igényes frissen készült sörkorcsolyákat lehetett fogyasztani olyan népszerű mesterektől, mint a „tésztafeszítő kisiparos”, a fagylaltot mintázó hotdogot kínáló KolbICE, a Cseppentő vagy a fine dining világból érkezett Gál Attila.
Az idei rendezvény mottója a „Return of the lager” volt, ami arra utalt, hogy az felsőerjesztésű, ún. ale típusú sörök után a kisüzemek is kezdték felfedezni a lagerben rejlő értékeket, s megmutatták, hogy e műfajban is lehet jobbat készíteni a nagyipari arctalan lőrénél.
Végül hadd említsek néhányat az idén kóstolt remekművek közül. Legnagyobb élményem a Balkezes nevű gerilla sörfőző (a 2016-os Gault Millau kalauz sörtesztjének kategória-győztese) India Pale Ale típusú söre volt, amit Simcoe komlóval készített.
Jelentősen emelte a Főzdefeszt színvonalát, amikor pár éve egybekapcsolták a rendezvényt a 2013-ban indult Street Food Fesztivállal és a sörök mellé igényes frissen készült sörkorcsolyákat lehetett fogyasztani olyan népszerű mesterektől, mint a „tésztafeszítő kisiparos”, a fagylaltot mintázó hotdogot kínáló KolbICE, a Cseppentő vagy a fine dining világból érkezett Gál Attila.
Az idei rendezvény mottója a „Return of the lager” volt, ami arra utalt, hogy az felsőerjesztésű, ún. ale típusú sörök után a kisüzemek is kezdték felfedezni a lagerben rejlő értékeket, s megmutatták, hogy e műfajban is lehet jobbat készíteni a nagyipari arctalan lőrénél.
Végül hadd említsek néhányat az idén kóstolt remekművek közül. Legnagyobb élményem a Balkezes nevű gerilla sörfőző (a 2016-os Gault Millau kalauz sörtesztjének kategória-győztese) India Pale Ale típusú söre volt, amit Simcoe komlóval készített.
De meglepően jó volt a most bemutatkozó
District Seven „American Pale Ale” söre is, nem okozott csalódást a
Békésszentandrásiak által ismét lefőzött Vári Nővérek (nevét a két
„vendégművészről” a receptet összeállító Marosvári Lászlóról, az Ogre
becenévre hallgató sörszakértőről és a magyar sörforradalom kultikus
alakjáról, a Grabanc IPA megalkotójáról, a „Csak a jó sör!” nevű
szaküzletet és a Hopaholic nevű kocsmát működtető Kővári Gergőről
kapta),
új sörrel jelentkezett a Horizont, egy remek, könnyed hidegkomlózású nyári sörrel. Megkóstoltuk a Gólem nevű gerilla új sörét is, úgy találtuk családommal együtt, hogy félrement kicsit az erjedés. De hát ez van, nem jöhet be minden dobás, az eddigi sörök, a Sötét bunkó és az Enigma visszatérő „vendégek” nálunk, ha tökéletesítik a Manderellát, bizonyára azt is szeretni fogjuk.
új sörrel jelentkezett a Horizont, egy remek, könnyed hidegkomlózású nyári sörrel. Megkóstoltuk a Gólem nevű gerilla új sörét is, úgy találtuk családommal együtt, hogy félrement kicsit az erjedés. De hát ez van, nem jöhet be minden dobás, az eddigi sörök, a Sötét bunkó és az Enigma visszatérő „vendégek” nálunk, ha tökéletesítik a Manderellát, bizonyára azt is szeretni fogjuk.
Meggyőző volt az Utassy
Roland (ex-Legenda sörfőzde) nevével fémjelzett Beerfort sötét búzasöre,
ezt biztosan visszakóstoljuk az alkotó brew-pubjában, a Green sheepben.
Sok izgalmas sör megkóstolása kimaradt az idén, mivel alig érkeztünk meg a helyszínre, eleredt az eső, ami rövid idő után zuhogásba ment át. Az alapélmény ezzel együtt az maradt, hogy ez volt a legjobb Főzdefeszt az eddigiek közül.
Dorozsmai Endre
Sok izgalmas sör megkóstolása kimaradt az idén, mivel alig érkeztünk meg a helyszínre, eleredt az eső, ami rövid idő után zuhogásba ment át. Az alapélmény ezzel együtt az maradt, hogy ez volt a legjobb Főzdefeszt az eddigiek közül.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése