Magyarországnak vannak
borvidékei, melyek esetében zavarba lennénk, ha meg kéne nevezzük a legjobb tíz
pincészetet, annyira jól állnak meghatározó, csúcsminőséget produkáló borászatokkal.
Ide tartozik Tokaj, Villány, Szekszárd
és Eger. Hasonló magas szintet nyújt, de azért nincs csúcsra járatva Mátra,
Sopron, valamint a Balaton körüli borvidékek: Badacsony, Balaton melléke, Balaton-felvidék,
Balatonfüred-Csopak és Dél-Balaton. Külön kategória nagyjából a kettő között Somló,
a legkisebb borvidék, melynek kihasználtsága jobb balatoniakénál. Ide illik még
Etyek, mely kezd egyre inkább önmagára találni. A harmadik vonulat lenne Mór és
az Alföld (ezutóbbi három borvidéket is felölel, de most a keret szorításában
ezeket nem részletezem egyenként), majd jönnek azok a borvidékek, ahol általában
egyetlen pincészet adja az arculatot, mint Tolnában a Tűzkő, Pécsett Lisiczáék,
Pannohalma-Sokoróalján a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Ászár-Neszmélyen a
Hilltop. Végül a „Dezsőke” Bükkalja, melynek mindmáig nem sikerült eljutni a
fővárosi gasztronómiába, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a borvidék bekerüljön
az országos köztudatba.
A minap Aradon a Pannonhalmi
borvidéken működő s az Apátsági pincészet árnyékából egyre inkább kitörő kitűnő
családi vállalkozásnak, a Cseri pincének a borait kóstolhattuk a Tulipán
borozóban. Egy kevéssé ismert pincészet borainak izgalmasságát, minőségét elég
jól leméri az, hogy ott vannak-e nedűik a csúcsvendéglők polcain. Ezen éttermek
ugyanis, mint például a Costes vagy a Borkonyha, melyeknek egyébként michelin
csillagjuk is van (Cseriék mindkettőben ott vannak), megengedhetik maguknak,
hogy kifejezetten a minőségre utazzanak, nem kell azt nézzék, hogy melyek a legnépszerűbb
tételek a piacon. A vendégkör eleve az értők közül kerül ki és nagyobb bizalommal
is van a sommelier iránt, aki végső soron arra tette fel az életét, hogy a lehető
legjobban válogassa össze a borlapot, s hogy minden ételhez a leginkább odaillő
bort kínálja. De mint megtudtuk, ott vannak a Cseri borok a TOP 100-ban benne
levő Nu bisztróban, a Balaton legjobb éttermében, a Kistücsökben, az egyik
legjobb kínai étteremben, a Nefritben, s persze a legjobb borbárokban, a Képzeld
el!-ben, az Andante-ban, a Doblo-ban és az Etap-ban is. Másik oldalról azon is
érdemes elgondolkodni, hogy milyen nagy dolog, hogy Magyarországon van esélye
egy kis családi pincészetnek egyéni teljesítménye révén utat törni magának s
nemcsak az ismeretség és a reklám számít abban, hogy ki kerül be a legjobb
éttermekbe.
A Cseri pince ráadásul egy
kifejezetten fiatal vállalkozás, tulajdonosai Cseri Norbert és Eszter. Norbert korábban
a Pannonhalmi Apátságnál dolgozott 2005-től, de mindig is szeretett volna egy
saját pincét. Az álom 2012-ben vált valóra, legalábbis ez volt az első évjárat,
amikor címkézett borokkal a piacra léptek. Náluk egyébként elvi kérdés, mondhatni
az üzletfilozófia része, hogy nem adnak el lédig bort, csak palackozottat.
9,5 hektár saját ültetvénnyel
rendelkeznek, további egy hektárról vásárolnak Irsai Olivért a Márton napi
borukhoz. Őket nem érte még utol a mai paletta-egyszerűsítési láz, inkább több
kis tételre törekednek, mint arra, hogy 3-4 nagyobb palackszámban készült borral
legyenek csak jelen a piacon. Az Aradon bemutatott tíz tétel is erről árulkodott.
Kóstoltunk reduktív
iskolázású Sauvignon Blanc-t, Traminit, Archeus névre hallgató fehér házasítást,
Rajnai Rizlinget valamint rosé házasítást, majd ezután következtek a fahordót
is látott borok, melyek sora ismét Sauvigon Blanc-nal kezdődött, rajnai
rizlinggel folytatódott, ezt követte a Feronia nevű fehér házasítás, majd két
vörös bor, mindkettő Merlot-ból és Cabernet Franc-ból készült, az első „Chanson”
névre hallgatott, a másodikat Legendának hívták. Ezutóbbit csak jó évjáratokban
késztik, ami helyes döntés: egy ilyen bemutatkozás után – a borvidék egyik legjobb
vörösboráról van szó – nem lehet engedni a minőségből.
A borok egytől egyik
hibátlanok voltak, a közönség talán a rosét fogadta a legnagyobb lelkesedéssel,
de sokan dicsérték a Sauvignon Blanc-t és a vörösöket is. A rosé kapcsán parázs
vita alakult ki a közönség körében, hogy inkább málnára vagy inkább eperre
emlékeztet e nemes nedű. Jómagam úgy vélem, s ezt el is mondtam helyben, hogy
mindkét illat- és íz-asszociáció helytálló, a bornak epres és málnás karaktere
egyaránt van, ami egyébként nem ritka a rosé-k világában. Persze a legtöbb
borfogyasztó hajlamos ragaszkodni az első társításához. A rosé kapcsán hangzott
el az a bon mot, hogy más pincészetekkel ellentétben nem adnak palackozáskor széndioxidot
a borhoz, mivel az olyan, mint a haza földje, „ápol és eltakar”, mármint ugye a
hibákat takarja el. Inkább arra törekednek, hogy némi természetes széndioxidot
őrizzenek meg a borban, ha sikerül. Másik oldalról meg nem zavarja őket, ha a
száraz kategórián belül a borban visszamarad pár gramm természetes cukor.
A borvidékről megtudtuk,
hogy a Rajnai Rizlinget választotta zászlóshajójának, ők is nagy hangsúlyt
fektetnek erre a fajtára. A két nagy iskola, a Pfalz-i és Mosel-i közül inkább
az utóbbihoz állnak közel. Igyekeznek tartalmas, de lendületes borokat készíteni,
ehhez többek között radikális hozamkorlátozást alkalmaznak. Ezúttal egy plusz
megokolással is találkoztunk. Általában azt halljuk, hogy a hozamkorlátozás értelme,
hogy kevesebb fürt meghagyása esetén jobb minőséget ad a tőke, hiszen minden
erejét a megmaradt fürtökbe pumpálja bele. De emellett Cseri Norbert elmondta,
hogy ha nem terhelik túl a szőlőt, akkor több energiája marad arra, hogy megvédje
önmagát s így kevesebb permetezést igényel. Igyekeznek biológiai védekezést alkalmazni,
rovarölő szereket például egyáltalán nem a használnak.
A remek borok mellé
majonézes gombakrémmel megkent valamint jó minőségű, kisüzemi, paprikamentes
kolbásszal fedett bagett-karikákat, továbbá házi tésztával körített ízletes csirkepaprikást
fogyaszthatott az érdeklődő közönség.
Aki nemcsak utólag
szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen
a 0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu
email-címen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi
nyitottak minden érdeklődő számára. A Cseri borok kóstolhatók és
megvásárolhatók a Tulipánban, amíg a készlet tart.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése