Szováta, Patakmajor
A Szovátához tartozó Patakmajoron egy
pisztrángnevelde mellett működik a régió egyik legnépszerűbb magyaros étterme,
a Halászcsárda. A beltér hangulatos, a belső gerendázat, a nyerstégla fal, a
téglából rakott kandalló szeretnivaló, rusztikus atmoszférát kölcsönöz ahelynek,
amit a falraerősített korondi edények, s a piros vagy fehér gyertyát tartalmazó
korondi gyertyatartók csak fokoznak. Nyáron impozáns, fából ácsolt teraszt működtetnek,
ahonnan kilátás nyílik a csárda festői környezetére.
A halételek mellett kínálnak néhány húskülönlegességet
is, ahogy az étlap nevezi az egybegyűjtött növendékbirka combot, a kacsamellet
és a libacombot. De helyet kap a különlegességek között a talán legnépszerűbb
erdélyi étel, a sült nyakas karaj (azaz tarja), melyet mindennapi sertésből –
ennek fajtájátnem adják meg - és mangalicából egyaránt készítenek. Az étlap a
magyar gasztronómiára alapoz, de integrál román ételeket is. Érdekességnek
mondható a biharfüredinek nevezett halgulyás, ami pisztrángból készül, krumplival
és zöldségekkel. Ritka fogás étteremi étlapokon az itt meglelhető „erdélyi lucskos
káposzta”. A legtöbb halételnyilvánvaló módon pisztrángból készül, de van még
az étlapon ponty, lazac és aranydurbincs is.
Az árak barátságosnak mondhatóak.
Rendeltünk haltepertőt, amit kicsit túlsütöttek,
de attól még élvezhető maradt. Sokat számít a friss alapanyag. Citrommal és
lisztbe forgatott, olajban sült hagymával tálalták. A haltepertőt sikerült
ropogósra sütni, a hagymát nem.
A halászlé gyengébb produkció volt, a lé nem
volt meggyőző, a hal kissé túlkészült és nem volt kiszálkázva.
A sült pisztráng
is túlsült kissé, de a kiváló, friss alapanyag ezúttal is megmentette a helyzetet.
Aranyburgonyát, sült paprikasalátát és fokhagymamártást kértünk mellé, ami jó
választásnak bizonyult.
A csokiláva kifogástalan volt, jó ízű, kívül szilárd,
belül kellően, de nem túlzottan folyós, mellé adott ipari fagylalt jobbféle
minőséget képviselt.
A kiszolgálás kedves, szívélyes, az egyetlen
pincér nehezen bír a vendégsereggel.
A borlap három pincészet nedűiből került
összeválogatásra, ezek közül kettő a tágan értelmezett Erdélyben található, egy
pedig Moldovában. A Mikefalva mellett működő, a Küköllő-menti borvidékhez
tartozó Vinea-borokat örömmel fedeztük fel az italllapon, hiszen ez földrajzilag az
étteremhez legközelebb eső pincészetek egyike. Tartanak csíkszentsimoni söröket
és kibédi pálinkát is az Orbán családtól.
Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 3,5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése