2020. május 2., szombat

Szovátai halászcsárda


Szováta, Patakmajor
Telefonszám: + 40 753 171036

A Szovátához tartozó Patakmajoron egy pisztrángnevelde mellett működik a régió egyik legnépszerűbb magyaros étterme, a Halászcsárda. A beltér hangulatos, a belső gerendázat, a nyerstégla fal, a téglából rakott kandalló szeretnivaló, rusztikus atmoszférát kölcsönöz ahelynek, amit a falraerősített korondi edények, s a piros vagy fehér gyertyát tartalmazó korondi gyertyatartók csak fokoznak. Nyáron impozáns, fából ácsolt teraszt működtetnek, ahonnan kilátás nyílik a csárda festői környezetére.




A halételek mellett kínálnak néhány húskülönlegességet is, ahogy az étlap nevezi az egybegyűjtött növendékbirka combot, a kacsamellet és a libacombot. De helyet kap a különlegességek között a talán legnépszerűbb erdélyi étel, a sült nyakas karaj (azaz tarja), melyet mindennapi sertésből – ennek fajtájátnem adják meg - és mangalicából egyaránt készítenek. Az étlap a magyar gasztronómiára alapoz, de integrál román ételeket is. Érdekességnek mondható a biharfüredinek nevezett halgulyás, ami pisztrángból készül, krumplival és zöldségekkel. Ritka fogás étteremi étlapokon az itt meglelhető „erdélyi lucskos káposzta”. A legtöbb halételnyilvánvaló módon pisztrángból készül, de van még az étlapon ponty, lazac és aranydurbincs is.
Az árak barátságosnak mondhatóak. 
Rendeltünk haltepertőt, amit kicsit túlsütöttek, de attól még élvezhető maradt. Sokat számít a friss alapanyag. Citrommal és lisztbe forgatott, olajban sült hagymával tálalták. A haltepertőt sikerült ropogósra sütni, a hagymát nem. 
A halászlé gyengébb produkció volt, a lé nem volt meggyőző, a hal kissé túlkészült és nem volt kiszálkázva. 
A sült pisztráng is túlsült kissé, de a kiváló, friss alapanyag ezúttal is megmentette a helyzetet. Aranyburgonyát, sült paprikasalátát és fokhagymamártást kértünk mellé, ami jó választásnak bizonyult. 
A csokiláva kifogástalan volt, jó ízű, kívül szilárd, belül kellően, de nem túlzottan folyós, mellé adott ipari fagylalt jobbféle minőséget képviselt.
A kiszolgálás kedves, szívélyes, az egyetlen pincér nehezen bír a vendégsereggel.
A borlap három pincészet nedűiből került összeválogatásra, ezek közül kettő a tágan értelmezett Erdélyben található, egy pedig Moldovában. A Mikefalva mellett működő, a Küköllő-menti borvidékhez tartozó Vinea-borokat örömmel fedeztük fel az italllapon, hiszen ez földrajzilag az étteremhez legközelebb eső pincészetek egyike. Tartanak csíkszentsimoni söröket és kibédi pálinkát is az Orbán családtól.

Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 3,5 pont
Atmoszféra: 4,5 pont
Kiszolgálás: 4,5 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése