2020. május 2., szombat

Fiáker étterem (Etno Restoran Fijaker)


Zombor, Hősök parkja
+381 25 430000

A Zombor szívében működő Fiáker étterem a város legigényesebb, legismertebb és legnépszerűbb étterme. Nyáron impozáns teraszt működtetnek, melynek hangulatát a nagy gonddal megtervezett és kivitelezett angolkert határozza meg. A fából ácsolt mini-vízimalommal ékített tavacska, a vízen keresztül vezető aprócska fahíd, a kisebb-nagyobb bokrok késő ősszel is szemgyönyörködtetőek. A belteret a pácolt fa uralja, fából ácsolt mennyezet, lambéria, kovácsoltvas világítótestek. Rusztikus, otthonosságot árasztóan elegáns atmoszféra. A város közel 50.000 lakosából kevesebb, mint 3000 a magyar, de kapunk három nyelvű szerb, angol és magyar nyelvű étlapot.



Az étlap szerb és nemzetközi ételekből áll. Jól megférnek egymás mellett a házi készítésű füstölt húsok a carpaccioval, a cserépedényben sült bárányhús a grillezett tengeri halakkal, a karadorde szelet a Monte Carlo marhabélszínnel. A konyhának nem a kreativitás az erénye, hanem a valamivel átlag feletti megbízható minőség. Ha nem használnának kényelmi termékeket, még jobb lenne a hely. Nyolckor nyitnak, kínálnak hagyományos reggeliket is, főként tojásételeket.

Az árak helyhez mértek, magasabbak az átlagnál, de lehet ésszerűen rendelni. Vannak fogások, melyeknek díjszabása aránytalannak tűnik (pl. a cserépedényben sült borjúhús bő 7000 forintért), de végső soron senkit nem kényszerítenek arra, hogy épp azt rendelje meg. A legtöbb főétel köret nélkül 2500 forintba kerül, ami nagyjából megfelel a hasonló színvonalú egységek anyaországi árviszonyának.

A gyöngytyúkleves házias, jó ízű, egyszerű, ha valamivel több tésztát tettek volna bele, nem bántuk volna. 
A vegetariánus tálon bordázott vaslapon megfelelően megsütött padlizsán, cukkini, kápiapaprika és gomba, mirelit hagymakarika, középen ízletes rizs, bazsalikomlevél. Egész jó köret, az a bon mot jut eszünkbe, hogy szeretjük a vegetariánus ételeket, de csak hússal. Kérésre kapunk a sült zöldséghez minőségi olívaolajat és borsdarálót. A külön potom 50 dínárért azaz 150 forintért rendelt lepény friss finom. 
Szerencsére kértünk egy pljeszkavicát is, töltöttet, ez kifejezetten jól sikerült, az adag is nagy, megfelelően megsütött mirelit „wedges”-burgonyát adnak hozzá, helyi körözöttszerűséget és apróra vágott hagymát. 
A két tányér együtt fogyasztva kifejezetten jó. Az almalegyezővel, mazsolával és egy kevéske erdei gyümölcsmártással felszolgált almáspite frissen készült, szépen formázott, finom, bár tésztája szárazabb az optimálisnál.

A kiszolgálás kifogástalan: stílusos, udvarias, felkészült. Pincérünk magyarul nem, de angolul kiválóan tud, mi több, választékos brit angolt beszél.

A borlap tisztes, harminc tételes, elsősorban a környék pincészeteire alapoz. Szép a pálinkaválaszték. A sörök a helyi nagyipar termékei.

A Fijaker nem véletlenül Zombor legkedveltebb étterme, jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki ellátogat ebbe a száz év idegen uralom után is festői magyar városkába.

Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése