2020. április 25., szombat

Hirscher ház



Brassó, Fő tér (PiataSfatului) 12-14. szám
Telefonszám: + 40 268 410 533

A Hirscher Ház (Casa Hirscher) Brassó történelmi központjában működik, egy kis utcában, nem messze a Fő tértől. Az étlap bevezetőjéből megtudhatjuk, hogy az étteremnek otthont adó épületet 1539 és 1545 között építtette Hirscher Apollónia, a város egykori bírájának, Hirscher Lukácsnak az özvegye, férje emléke előtti tisztelgésképpen. A beltér egyedi, rendkívül hangulatos, mind az üveggel fedett s vélhetően télen is működö terasz, mind pedig boltíves belső termek, melyek ablakát ólomüveg-berakás díszíti. Sok zöld növény, köztük pálmafák, mediterrán hangulat. A belső részben aláírt plakátok a szakácspápától, Paul Bocuse-től.

Az étterem olaszkonyhát visz, az ételek is olaszul vannak megadva, románul illetve angolul csak kisebb betűkkel az olasz szöveg alatt olvashatjuk az egyes fogások nevét. Az étlapot a roston sült, halászatból származó halak nyitják, majd következnek az előételek, krémlevesek, helyben készült pasta-k, rizottók, pizzák, a halakból iletve húsokból készült főételek, s végül az édességek. Csak desszertből annyi félét kínálnak, konkrétan tizenhatot, mint ahány fogást más helyen összesen. Hasonlót persze láttunk már kevésbé színvonalas helyen is, ahol csirke- és pulykamellből készítenek étlapnyi variációt, itt az alapanyagok változatossága és az ételek frissesége a lenyűgöző.
Előételnek főtt cékla-carpacciot kértem kecsketúróval, endíviával és dióval. 
Eredeti, izgalmas, harmonikus előételt kaptam, mely még finomítható lett volna izgalmasabb és bővebb dresszinggel, fűszerezéssel, a dió és az endívia megpirításával, de így is élményszerű volt. Rozmaringos focacciat valamint chilis olajat kértem hozzá. 


Vettem volna egy pizzát elvitelre, de valamilyen okból pizzát nem készítettek ottjártamkor, a pizzaétlap dacára, talán a pizzaiolo volt szabadnapos, s a szakács csak feltét nélküli focacciat vállalt. Második fogásom paradicsomalapú rákos krémleves volt. A friss ízhatású, enyhén túlsózott, sűrű levesben remek ízű és állagú rákok érkeztek. Tetejét chiliszálakkalékítették, mellé zöldfűszeres olajjal ízesített krutonokat hoztak. Desszertnek ”Hirscher szimfóniát” választottam, mely csokimousse, csokitorta, tiramisu és amarettós tejszínhab együttesét jelentette. Korrekt, élvezhető, de alapvetőenizgalommentes volt a kompozíció, a név többet ígért.
A kiszolgálás kiváló: figyelmes, gyors, udvarias.
A borlap párját ritkító, hasonlót szinte csak a fővárosok legjobb helyein láthatunk. Borszaküzletnek is beillő, szédületes a borválaszték és a borok minősége egyaránt. Kézműves söröket nem tartanak, söreik a tömegtermékek felső kategóriájába tartoznak (pl. Weihenstepaner, Guinnes, Grimbergen). Kínálnak néhány kiemelkedő töményitalt is. (pl. Lagavulin whiskey-t).
Az árak értékarányosak.
Mindent egybevetve egyik legjobb brassói élményem volt a Hirscher házban tett látogatás.

Értékelés
Összélmény: 5
Konyha: 4,5
Atmoszféra: 5
Kiszolgálás: 5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése