Zombor, Hősök parkja
+381 25 430000
A Zombor szívében működő Fiáker
étterem a város legigényesebb, legismertebb és legnépszerűbb étterme. Nyáron
impozáns teraszt működtetnek, melynek hangulatát a nagy gonddal megtervezett és
kivitelezett angolkert határozza meg. A fából ácsolt mini-vízimalommal ékített
tavacska, a vízen keresztül vezető aprócska fahíd, a kisebb-nagyobb bokrok késő
ősszel is szemgyönyörködtetőek. A belteret a pácolt fa uralja, fából ácsolt
mennyezet, lambéria, kovácsoltvas világítótestek. Rusztikus, otthonosságot
árasztóan elegáns atmoszféra. A város közel 50.000 lakosából kevesebb, mint
3000 a magyar, de kapunk három nyelvű szerb, angol és magyar nyelvű étlapot.
Az étlap szerb és nemzetközi
ételekből áll. Jól megférnek egymás mellett a házi készítésű füstölt húsok a
carpaccioval, a cserépedényben sült bárányhús a grillezett tengeri halakkal, a
karadorde szelet a Monte Carlo marhabélszínnel. A konyhának nem a kreativitás az
erénye, hanem a valamivel átlag feletti megbízható minőség. Ha nem használnának
kényelmi termékeket, még jobb lenne a hely. Nyolckor nyitnak, kínálnak
hagyományos reggeliket is, főként tojásételeket.
Az árak helyhez mértek, magasabbak
az átlagnál, de lehet ésszerűen rendelni. Vannak fogások, melyeknek díjszabása
aránytalannak tűnik (pl. a cserépedényben sült borjúhús bő 7000 forintért), de
végső soron senkit nem kényszerítenek arra, hogy épp azt rendelje meg. A
legtöbb főétel köret nélkül 2500 forintba kerül, ami nagyjából megfelel a
hasonló színvonalú egységek anyaországi árviszonyának.
A gyöngytyúkleves házias, jó ízű,
egyszerű, ha valamivel több tésztát tettek volna bele, nem bántuk volna.
A
vegetariánus tálon bordázott vaslapon megfelelően megsütött padlizsán, cukkini,
kápiapaprika és gomba, mirelit hagymakarika, középen ízletes rizs,
bazsalikomlevél. Egész jó köret, az a bon mot jut eszünkbe, hogy szeretjük a
vegetariánus ételeket, de csak hússal. Kérésre kapunk a sült zöldséghez
minőségi olívaolajat és borsdarálót. A külön potom 50 dínárért azaz 150
forintért rendelt lepény friss finom.
Szerencsére kértünk egy pljeszkavicát is,
töltöttet, ez kifejezetten jól sikerült, az adag is nagy, megfelelően megsütött
mirelit „wedges”-burgonyát adnak hozzá, helyi körözöttszerűséget és apróra
vágott hagymát.
A két tányér együtt fogyasztva kifejezetten jó. Az almalegyezővel,
mazsolával és egy kevéske erdei gyümölcsmártással felszolgált almáspite frissen
készült, szépen formázott, finom, bár tésztája szárazabb az optimálisnál.
A kiszolgálás kifogástalan:
stílusos, udvarias, felkészült. Pincérünk magyarul nem, de angolul kiválóan
tud, mi több, választékos brit angolt beszél.
A borlap tisztes, harminc
tételes, elsősorban a környék pincészeteire alapoz. Szép a pálinkaválaszték. A
sörök a helyi nagyipar termékei.
A Fijaker nem véletlenül Zombor
legkedveltebb étterme, jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki ellátogat ebbe a
száz év idegen uralom után is festői magyar városkába.
Értékelés
Összélmény: 4,5 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 5 pont
Kiszolgálás: 5 pont
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése