Nagybánya, Győzelem (Victoriei) sgt. 94. sz.
Telefonszámok:
+ 40 262 219897,
+ 40 730 609929
A Budapest étterem egy, az átlagnál igényesebb,
Ceausescu-korban épült tömbház-komplexum első emeletén működik. A térkiképezés
ügyes, a beltér, ha nem is magyaros, de elegáns, a dekorációs tárgyak között
van ódon gramofon, régies sörös korsó, jól sikerült, giccsmentes festmények,
zöld növények. Fehér abrosz, igényes étkészlet, saját szalvetta, az étterem
nevével, elérhetőségeivel és a Lánchíddal díszítve. Nyáron igényes teraszt
működtetnek sok virággal és zöld növénnyel. Magyarul próbálunk beszélni, de a
személyzet nem kommunikál azon a nyelven, amit a névválasztás ígér. Egynyelvű,
román étlapot kapunk, elboldogulunk vele.
Az étlap rendkívül hosszú, ennyi ételt lehetetlennek
tűnik frissen elkészíteni. A konyha a hetvenes-nyolcvanas évek anyaországi vendéglátásának
ismert és népszerű fogásait nyújtja a hetvenes-nyolcvanas évek színvonalán.
Cigánypecsenye, brassói aprópecsenye, bélszín Kedvessy módra, borjúpaprikás, bőségtálak
s még hosszan sorolhatnám. Tartanak különleges alapanyagokat is, őzet, kacsát,
bélszínt, libamájat. A magyar konyha népszerű fogásai mellett kínálnak
nemzetközi klasszikusokat is, a Stroganoff elkészítési módot például felfedezhetjük
a sertés-, marha- és pulykaételeknél egyaránt. Feltűnik az étlapon a román
fennhatóság alatt álló magyar területeken szinte elmaradhatatlan pacalleves. A
vegetariánus kínálat szélesebb az átlagnál, külön szedték a féltucatnyi lakto-vegetariánus
ételt valamint a szinté fél tucatnyi vegán fogást. Egyes vega ételek, például a
diós gorgonzolás brokkoli, a galuskával körített gombapaprikás vagy a birsalmás
vargányás puliszka izgalmas lehet a húsevőknek is.
Az árak barátságosak. Kivétel a libamáj, meg néhány presztízsalapanyag. mely drágább az indokoltnál.
Első fogásként halászlevet kértünk, ami csalódás
volt. A sűrű, pépes, sok élvezetet nem nyújtó lében szomorú tengeri haldarabok.
Átlag alatti produkció, a séfet el kellene küldeni egy magyar tanulmányútra. A vegyes
grilltálon klopfolt, mérsékelten kiszárított húsok voltak, marhabélszín, sertésszűz,
pulyka- és csirkemell, ipari sült kolbász és túlsütött hízott libamáj, továbbá
meglepően korrekt köretek: jó ízű krumpli és kifogástalan jázminrizs valamint
helyben panírozott szezámmagos rántott hagymakarikák. Összességében átlagosnak
mondható ez a tál. A desszertfront volt a legerősebb, mind a dióval és
zsidócseresznyével díszített Gundel palacsinta, mind a Somlói galuska jónak
volt mondható, a csokimártás kellően intenzív ízű, a Somlói szaftos, a palacsinta
tölteléke finom. A konyhára adott 3 pont a kriminális halászlé és a tisztes desszertek
átlagolásával jött ki.
A kiszolgálás udvarias, gyors.
A borlap harminc tételes, kimért bor nincs,
magyarországi bort csak Tokajból válogattak be. Erdély masszívabban képviselteti
magát, értékeltük, hogy a magyar tulajdonban levő, Nagybányához viszonylag
közel eső krasznabélteki Nachbil pince öt tétellel is szerepel.
Értékelés
Összélmény: 3,5 pont
Konyha: 3 pont
Atmoszféra: 4 pont
Kiszolgálás: 4 pont
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése