Egy jól kitalált, jó helyen megnyitott tapas
bár megfelelő üzletvezetés mellett, főszabály szerint, sikerre van ítélve.
Ezért minden okunk megvan arra, hogy a Pintxonak szép jövőt jósoljunk, amennyiben
túléli a jelenlegi krízishelyzetet, annak dacára, hogy ott, ahol megnyitottak
tavaly novemberben, az elmúlt fél évtizedben többen is próbálkoztak már
sikertelenül.
Önmagában nem rossz jel, ha az ember még
helyet sem kap estefele, mert az összes asztalnál vagy ülnek, már vagy le
vannak foglalva. Úgy döntöttünk, hogy februári hideg ide vagy oda, kint ülünk
le. Jól tettük, mert a türelem meghozta gyümölcsét, kisvártatva helyet kaptunk
a hangulatos galérián.
Tapast bárt emlegettem az imént, a pintxo
ugyanis a tapas baszk megnevezése.
Az aránylag rövid, de változatos és tartalmas
étlapon közkedvelt spanyol, katalán és baszk fogások sorjáznak, a szinte
kötelező klasszikus, a maldon sóval és piqual olívaolajjal kínált grillezett
padronpaprikától a füstölt paprikával és burgonyával körített polipon át a
cukkinis, koktélparadicsomos, vákuum alatt készült csirkéig.
Az adagok értelemszerűen, a műfajból adódóan
nem nagyok, az árak viszont megfizethetőek, a pintxo-k és tapa-k jelentős
részének díjszabása 1000 forint alatt marad, a drágább alapanyagokból készültek
közül is csak a polip haladja meg a 2000 forintot.
Mi Estrella sört és a spanyolok pezsgőjét, cavat
ittunk, mellé pedig kétféle mártogatóval kínált három fajta sült krumplit,
olajbogyóval
és szardellával egy fogpiszkálóra szúrt töltött pepperonit
valamint marinált tonhalat
és rákot kértünk. Szépen tálalt, jó ízű fogásokat kaptunk.
Kifejezetten tetszett a hely, mint egyébként
az eddig meglátogatott valamennyi tapas bár, úgy tűnik, aki ehhez a témához
nyúl, jellemzően komolyan veszi a feladatot. Reméljük, visszatérhetünk még,
hiszen maradt jó néhány megkóstolásra váró csábító fogás.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése