A távolkeleti, azon belül a japán konyha
annak dacára hódít a világnak az európai kultúra által meghatározott részein,
hogy ízharmóniái egészen mások, mint a mieink. Hogy titka az egészségesség, az
újszerűség, az egzotikum, az umami-gazdagság, a fogások esztétikus tálalása, vagy
netán mindezek együtt, ki tudja? Tény, hogy ma már Európának minden nagyobb (értsd:
többszázezres lélekszámú) városában van szusi bár, jellemzően nem is egy, s az
sem ritka, hogy távolkeleti fúziós éttermek is működjenek bennük, Kolozsvártól Stuttgarton
át Göteborgig.
Nem kivétel a szabály alól Magyar Szentkorona
szlovák fennhatóság alatt álló ékköve, Kassa sem, ahol a minap a Taumi nevű
étteremben volt szerencsénk ebédelni. Itt a japán konyha dominál, de vannak
vietnámi és thai fogásaik is. Az étterem a legendás Dóm közelében található, a
város történelmi levegőjű központjában.
Rendeltünk egy pho levest, mert az ugyebár
kihagyhatatlan, a jól ismert, vibráló ízharmóniát itt is hozták, bár a leves
lehetett volna egy fokkal koncentráltabb.
Második fogásunk egy érdekes és
ízletes kompozíció volt, egy szépen tálalt, kiadós vegyes ízelítő. A kiváló főtt
rizsre nyers zöldségszalmát halmoztak, majd mellé került a tempurázott valamint
az alig hőkezelt, kvázi-nyers rák, tonhal- és lazac-szasimi, a nyers Szent
Jakab kagyló pedig az építmény tetejére.
Desszertképpen helyben készültnek tűnő
fagylaltot ettünk mangókockákkal.
Minderre 31.5 eurót fizettünk egy pohár borral
és két ásványvízzel, ami tekintetbe véve az alapanyagok különlegességét igencsak
korrekt díjszabás.
A beltér megnyerő, látványkonyhát működtetnek,
ami felettébb dícséretes dolog,
a kiszolgálás kedves.
Jó szívvel ajánljuk a helyet a távol-keleti
konyha minden rajongójának.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése