2019. október 6., vasárnap

Taumi (Kassa, Hlavna 37/68)



A távolkeleti, azon belül a japán konyha annak dacára hódít a világnak az európai kultúra által meghatározott részein, hogy ízharmóniái egészen mások, mint a mieink. Hogy titka az egészségesség, az újszerűség, az egzotikum, az umami-gazdagság, a fogások esztétikus tálalása, vagy netán mindezek együtt, ki tudja? Tény, hogy ma már Európának minden nagyobb (értsd: többszázezres lélekszámú) városában van szusi bár, jellemzően nem is egy, s az sem ritka, hogy távolkeleti fúziós éttermek is működjenek bennük, Kolozsvártól Stuttgarton át Göteborgig.
Nem kivétel a szabály alól Magyar Szentkorona szlovák fennhatóság alatt álló ékköve, Kassa sem, ahol a minap a Taumi nevű étteremben volt szerencsénk ebédelni. Itt a japán konyha dominál, de vannak vietnámi és thai fogásaik is. Az étterem a legendás Dóm közelében található, a város történelmi levegőjű központjában.

Rendeltünk egy pho levest, mert az ugyebár kihagyhatatlan, a jól ismert, vibráló ízharmóniát itt is hozták, bár a leves lehetett volna egy fokkal koncentráltabb. 
Második fogásunk egy érdekes és ízletes kompozíció volt, egy szépen tálalt, kiadós vegyes ízelítő. A kiváló főtt rizsre nyers zöldségszalmát halmoztak, majd mellé került a tempurázott valamint az alig hőkezelt, kvázi-nyers rák, tonhal- és lazac-szasimi, a nyers Szent Jakab kagyló pedig az építmény tetejére. 
Desszertképpen helyben készültnek tűnő fagylaltot ettünk mangókockákkal. 
Minderre 31.5 eurót fizettünk egy pohár borral és két ásványvízzel, ami tekintetbe véve az alapanyagok különlegességét igencsak korrekt díjszabás.
A beltér megnyerő, látványkonyhát működtetnek, ami felettébb dícséretes dolog, 

a kiszolgálás kedves.
Jó szívvel ajánljuk a helyet a távol-keleti konyha  minden rajongójának.

Dorozsmai Endre



A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése