2019. október 5., szombat

Paprika csárda (Palics, Tópart, Vikend városrész)




A Paprika csárda egy rendkívül hangulatos aprócska vendéglátó egység a palicsi tóparton egy faházban berendezve. A beltérben régi használati tárgyak képezik a dekoráció jelentős részét, parazsas vasaló, rézmozsár. Olyan ügyesen rendezték be a helyet, hogy megbocsátjuk a giccses darabokat (nippek).




Az étlap egyszerűbb nem is lehetne. Lényegében, nem számítva a salátákat-köreteket ötféle ételt kínálnak: halászlét, sült harcsát, pontyot, pisztrángot és apróhalat. Friss alapanyagokkal dolgoznak és hagyományos, minden csavar nélküli technológiákkal.
A pisztrángot leszámítva mindent megkóstoltunk. A halászlét frissen főzik, rendelésre, külön bográcsban, 25 perc várakozást mondanak, amiből lesz háromnegyed óra, de megéri kivárni. A halászlé erősen paprikás, bajai stílusú, a hal így értelemszerűen túlfő, de az összélmény jó. Különösen a kifogástalan ízű és állagú, házi jellegű gyufatésztával. 
A halak a maguk műfaján belül kiválóak, a pontyot panírozzák, az afrikai harcsát és az apróhalat lisztbe forgatva, bő zsiradékban sütik ki. Mirelit sült krumplit adnak mellé. Kértünk egy sopszka salátát is, megelégedésünkre szolgált.
Kiszolgálás kedves, a pincér nem tud magyarul, de próbálkozik egy-két szó erejéig. Nem bántuk volna, ha a várakozási időt jobban saccolja meg. Az itallap egyszerű, néhány jól ismert helyi töményt, tömegbort és nagyipari sört kínálnak.
Mi nagyon jól éreztük magunkat, leginkább azoknak ajánljuk a helyet, akik szeretik a friss édes vízi halakat hagyományosan elkészítve.


Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése