2019. október 5., szombat

Gléda vendéglő (Budapest, Mikoviny utca 2.)


Kerekes Sándor nevét a magyar vendéglátás gasztroforradalomnak is nevezett minőségelvű megújulását figyelemmel követők a kétezres évek első évtizedében jegyezhették meg. Ő váltotta Takács Lajost a Gold bisztró élén, majd az Almáriumban dolgozott. Nevéhez kötődik az Őshonos Delikát nevű ínyencbolt, mely, mint neve is sejteti, Magyarországon őshonos állatok húsából készült termékeket forgalmazott a XIII. kerületben, majd ez az üzlet is a séf új éttermének helyszínén, a Glédában nyitott újra.
A beltér jól kitalált, megnyerő, elegáns, de feszengésmentes.


A kiszolgálás kifogástalan, kedves, kommunikatív, az árak középmagasak, értékarányosak.
Az étlap jól étgondolt, minden fogás kóstolásra csábít. A konyha elsősorban a magyar ízharmóniákra épít, de kitekint a nemzetközi gasztronómiára is. Kínálnak egyik oldalról kovászos uboka krémlevest, szürkemarha gulyást, szürkeharcsapaprikást, mangalicatarját friss lecsóval, másik oldalról „Boulanger” csirkemellet vagy szarvasgerincet cumberland szósszal.
Mi indításnak mentás zöldborsókrémlevest kértünk, amit mangalicasonkába tekert kecskesajtbetéttel szolgáltak fel, 


valamint nyári szarvasgombás kacsamájterrine-t. 
Főételünk bőrön sült fogasfilé volt, amit parajos tagliatelle ágyon kínáltak. 
Desszertképpen friss gyümölcsökkel ékített citromos posset-t kértünk. 
Ételeink kiválóak voltak, mind tálalásra, mind ízre, mind állagra, legkiemelkedőbbnek a terrine-t éreztük, mely látványra is művészi alkotással ért fel.
Az itallap az étterem alapkoncepcióház illően minőségelvű. A borlap messze átlag feletti, tartanak mintegy húszféle pezsgőt és habzóbort, zömük tucatmárkáktól eltérő igényes champagne, a „csendes” borok száma közel százra rúg, néhány szép francia tételt leszámítva magyar borokat kínálnak, Kárpát medencei kitekintéssel, az anyaországi élvonal mellett felfedezhetünk erdélyi, felvidéki és délvidéki magyar borokat is. Emellett vannak kiváló kézműves söreik és prémium pálinkáik is.
Kiváló hely a Gléda, ajánljuk minden ínyencnek, aki díjazza a klasszikus magyar ízek magas szintű, vibrálóan izgalmas interpretálását.

Dorozsmai Endre


A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése