Kerekes Sándor nevét a magyar vendéglátás gasztroforradalomnak
is nevezett minőségelvű megújulását figyelemmel követők a kétezres évek első
évtizedében jegyezhették meg. Ő váltotta Takács Lajost a Gold bisztró élén,
majd az Almáriumban dolgozott. Nevéhez kötődik az Őshonos Delikát nevű
ínyencbolt, mely, mint neve is sejteti, Magyarországon őshonos állatok húsából
készült termékeket forgalmazott a XIII. kerületben, majd ez az üzlet is a séf
új éttermének helyszínén, a Glédában nyitott újra.
Az étlap jól étgondolt, minden fogás
kóstolásra csábít. A konyha elsősorban a magyar ízharmóniákra épít, de kitekint
a nemzetközi gasztronómiára is. Kínálnak egyik oldalról kovászos uboka krémlevest,
szürkemarha gulyást, szürkeharcsapaprikást, mangalicatarját friss lecsóval, másik
oldalról „Boulanger” csirkemellet vagy szarvasgerincet cumberland szósszal.
Mi indításnak mentás zöldborsókrémlevest
kértünk, amit mangalicasonkába tekert kecskesajtbetéttel szolgáltak fel,
valamint nyári szarvasgombás kacsamájterrine-t.
Főételünk bőrön sült fogasfilé volt, amit parajos tagliatelle ágyon kínáltak.
Desszertképpen friss gyümölcsökkel ékített citromos posset-t kértünk.
Ételeink kiválóak voltak, mind tálalásra, mind ízre, mind állagra, legkiemelkedőbbnek a terrine-t éreztük, mely látványra is művészi alkotással ért fel.
valamint nyári szarvasgombás kacsamájterrine-t.
Főételünk bőrön sült fogasfilé volt, amit parajos tagliatelle ágyon kínáltak.
Desszertképpen friss gyümölcsökkel ékített citromos posset-t kértünk.
Ételeink kiválóak voltak, mind tálalásra, mind ízre, mind állagra, legkiemelkedőbbnek a terrine-t éreztük, mely látványra is művészi alkotással ért fel.
Az itallap az étterem alapkoncepcióház illően
minőségelvű. A borlap messze átlag feletti, tartanak mintegy húszféle pezsgőt és
habzóbort, zömük tucatmárkáktól eltérő igényes champagne, a „csendes” borok
száma közel százra rúg, néhány szép francia tételt leszámítva magyar borokat kínálnak,
Kárpát medencei kitekintéssel, az anyaországi élvonal mellett felfedezhetünk
erdélyi, felvidéki és délvidéki magyar borokat is. Emellett vannak kiváló kézműves
söreik és prémium pálinkáik is.
Kiváló hely a Gléda, ajánljuk minden ínyencnek,
aki díjazza a klasszikus magyar ízek magas szintű, vibrálóan izgalmas interpretálását.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése