Egy söröző egy forgalmas helyen
sikeresélyes vállalkozás. Mind a magyar közönség, mind a turisták hatalmas
mennyiséget fogyasztanak éves szinten a nagyipari sörökből, amin az alacsony
elállítási és beszerzési költségeknek köszönhetően komoly haszon van,
ellentétben a csúcssörökkel, melyeket közkeletűen kézművesnek neveznek, de
mivel ezzel a kategóriával van, aki visszaél a legjobbak megalapították két éve
a kraft-szövetséget.
Az ő sörek a kereskedelemben a
700 és 1000 forint közötti ársávban mozognak többnyire, s nem kevés sörözőben egy
palack vagy egy pohár ezekből a nedűkből már átlépi a lélektani ezer forintos
áat, de még így sem jelent kiemelkedő hasznot. Valójában okunk van a vesződést
értekelni, hogy egy mindenféle extrákat biztosító nagyipari beszállítónál való
lecövekelés helyett a tulaj több kicsivel is fenntartja a kapcsolatot, figyelemmel
kíséri, hogy mi mozdul éppen a minőségi sörök világában, ha ellátogatunk
havonta ezek a sörözőkbe, mindig találunk új sört.
Örömteli, hogy egyre több vidéki
városban van ilyen igényes hely, Székesfehérváron a műfaj jelese a Beeráló,
ahol nem kevesebb, mint tizenöt csapról folynak a jobbnál jobb nedűk. Ottjártam
idején csapon volt a Mad Scientist nevű kraft főzde „Monkey Temple” nevű bajor
típusú búzasöre, amit madagaszkári vaníliával tesznek izgalmasabbá, komplexebbé,
Németh Antal (Hedon) Charlie Firpo rozsos American Pale Ale-je, mely Bud Spencernek
állít emléket (forgalomban van a nevéhez méltóan 0,66 literes kiszerelésű
Charlie „kisöccse” is, a Johnny Firpo, mely értelemszerűen Terence Hillre emlékezik
és stílusosan fele akkor a palackba töltik) s még hosszan sorolhatnám az épp
kóstolható söröket az Illuminatortól a Trópusi IPA-n át a Sírásó Stoutig.
A sok évszázadra visszatekintő boltíves pince,
ahol a söröző működik, barátságos kiképezésű,
működtetnek a törzsvendégek számára korsószéfeket is.
A kiszolgálás
kitűnő, a pultos-tulajdonost nem jellemzi a csúcssörök világában előforduló meg
nem értett zsenik mogorvasága, szívesen mesél terveiről, törekvéseiről. Annyira
jól érzi itt magát az ember, hogy legszívesebben el sem menne míg 5-6 sört ki
nem próbált.
Aki megéhezik hideg és meleg
sörkorcsolyákat ehet emberi áron, például sült kolbászt 950 forintért. Tartanak
„csapfoglalásokat”, október 26-án a Mad Scientist söreink széles palettáját kóstolhatta
az érdeklődő közönség.
Egyszóval a Beeráló kitűnő hely,
megyünk még.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változata a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése