2018. október 22., hétfő

Beeráló (Székesfehérvár, Megyeház utca 10.)



Egy söröző egy forgalmas helyen sikeresélyes vállalkozás. Mind a magyar közönség, mind a turisták hatalmas mennyiséget fogyasztanak éves szinten a nagyipari sörökből, amin az alacsony elállítási és beszerzési költségeknek köszönhetően komoly haszon van, ellentétben a csúcssörökkel, melyeket közkeletűen kézművesnek neveznek, de mivel ezzel a kategóriával van, aki visszaél a legjobbak megalapították két éve a kraft-szövetséget.
Az ő sörek a kereskedelemben a 700 és 1000 forint közötti ársávban mozognak többnyire, s nem kevés sörözőben egy palack vagy egy pohár ezekből a nedűkből már átlépi a lélektani ezer forintos áat, de még így sem jelent kiemelkedő hasznot. Valójában okunk van a vesződést értekelni, hogy egy mindenféle extrákat biztosító nagyipari beszállítónál való lecövekelés helyett a tulaj több kicsivel is fenntartja a kapcsolatot, figyelemmel kíséri, hogy mi mozdul éppen a minőségi sörök világában, ha ellátogatunk havonta ezek a sörözőkbe, mindig találunk új sört.
Örömteli, hogy egyre több vidéki városban van ilyen igényes hely, Székesfehérváron a műfaj jelese a Beeráló, ahol nem kevesebb, mint tizenöt csapról folynak a jobbnál jobb nedűk. Ottjártam idején csapon volt a Mad Scientist nevű kraft főzde „Monkey Temple” nevű bajor típusú búzasöre, amit madagaszkári vaníliával tesznek izgalmasabbá, komplexebbé, Németh Antal (Hedon) Charlie Firpo rozsos American Pale Ale-je, mely Bud Spencernek állít emléket (forgalomban van a nevéhez méltóan 0,66 literes kiszerelésű Charlie „kisöccse” is, a Johnny Firpo, mely értelemszerűen Terence Hillre emlékezik és stílusosan fele akkor a palackba töltik) s még hosszan sorolhatnám az épp kóstolható söröket az Illuminatortól a Trópusi IPA-n át a Sírásó Stoutig.
A  sok évszázadra visszatekintő boltíves pince, ahol a söröző működik, barátságos kiképezésű,  működtetnek a törzsvendégek számára korsószéfeket is. 


A kiszolgálás kitűnő, a pultos-tulajdonost nem jellemzi a csúcssörök világában előforduló meg nem értett zsenik mogorvasága, szívesen mesél terveiről, törekvéseiről. Annyira jól érzi itt magát az ember, hogy legszívesebben el sem menne míg 5-6 sört ki nem próbált.

Aki megéhezik hideg és meleg sörkorcsolyákat ehet emberi áron, például sült kolbászt 950 forintért. Tartanak „csapfoglalásokat”, október 26-án a Mad Scientist söreink széles palettáját kóstolhatta az érdeklődő közönség.
Egyszóval a Beeráló kitűnő hely, megyünk még.

Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített  változata a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése