A séfszakmában a legnagyobb megtiszteltetés
a michelin csillag mellett az, ha a Gault Millau kalauz valakit „Az Év
konyhafőnökének” választ. Ez az elismerés a tavalyi esztendőben Lőrincz
Györgynek jutott ki, aki nem azonos a neves egri borásszal, hanem a díjazás idején
épp a Babel nevű ínyenc étterem séfje volt. A nemrégiben híre futott, hogy
Lőrincz György egy trendi pubban főz, konkrétan az Aznap nevű kézműves sörökre
szakosodott népszerű, hangulatos hely mellett nyílt Házi/Állat bisztró
konyhavezetőjeként dolgozik. A honlap
találóan mutat rá, hogy ritka jelenség amikor „a top ligából jött séf egyszerűen, jó áron, finomat főzzön a
nagyközönségnek”. Abban is csak egyetérthetünk az étterem arc poeticáját
megfogalmazójával, hogy „a fine dining
önmagában egy önző dolog. Egy szűk kör játszótere, miközben az emberek
megragadnak a rossz ételeknél. A fine dining céljának nem ennek kéne lennie. A
fine dining egy iskola. Egy iskola azért, hogy miután kitanult mindent a
„diák”, beváltsa szakács küldetését, és az embereknek főzzön.”
A hír kézhezvétele után rögtön
meg is látogattam az egységet, mivel épp a főváros vonzáskörzetében akadt
dolgom, s be tudtam iktatni egy belpesti ebédet. Az étlap rövid, lényegre törő,
jól átgondolt, a rusztikus ízeket kedvelők éppen úgy megtalálják rajta a kedvencüket,
mint a szofisztikáltabb ételek hívei. Magyarán, hogy az előételekkel példálózzunk,
kínálnak velős csontot (félbevágva, sütve) és libamájpástétomot is házi brióssal.
Mindkettőt megkóstolnám.
Költségtakarékosság okán elsőre egy ebédmenü mellett döntöttem, ez előétel, főétel és szörp kompozíciót jelent itt. Minderre kérnek 1900 forintot, úgy, hogy egy egész liter szörpöt adnak.
Aznap guacamolet lehetett kérni
első fogásként, ami finom volt, bátran bántak a sóval, de még az élvezhetőség
határán belül maradt a jól fűszerezett avokádókrém, azt külön értékeltem, hogy
volt benne és díszítésként is rajta zöld koriander, ami mindent megbolondít.
A második fogás választást is kínált, egy vegetariánus étel és a hagymás rostélyos között, nem nehéz kitalálni, melyiket választottam.
A hús remek volt, jó állagú, szaftos, frissen sült hozzá a ropogós hagyma és a minőségi mirelit krumpli. Ezutóbbi kényelmi termék ugyan, de egy kocsmában elfogadható, sőt a közönség valójában kifejezetten igényli.
A második fogás választást is kínált, egy vegetariánus étel és a hagymás rostélyos között, nem nehéz kitalálni, melyiket választottam.
A hús remek volt, jó állagú, szaftos, frissen sült hozzá a ropogós hagyma és a minőségi mirelit krumpli. Ezutóbbi kényelmi termék ugyan, de egy kocsmában elfogadható, sőt a közönség valójában kifejezetten igényli.
Nagyon jó élmény volt a Házi/Állat,
jó szívvel ajánlom mindenkinek, magam is tervezek még betérni megkóstolni
ezt-azt egy jó sör mellett. A hagymás rostélyos is sört kívánt volna (amikor
még csak Aznapként működött a hely Bakancslista sorozatból ittam az épp aktuálisat,
a Mittelfrühert, az most sem fogott volna rosszul), de a zéró toleranciát elég
komolyan veszem.
Egy szó, mint száz, folyt köv.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokratának készült, utólag kibővítettem még pár mondattal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése