Sokszor az az érzése az embernek egy ételt kóstolván, hogy ez a műfaj
ennyit tud, jobbat nem lehet készíteni, legfeljebb hasonlóan jót. Összeszedtem
azokat a tányérokat 2014-ből, melyek számomra ilyen műfajbeli csúcsot
jelentettek. Az ételeket abc sorrendbe helyeztem, hiszen nem lehet alá-fölé rendeltséget
megállapítani közöttük.
Csülkös pacal (Patrióta)
Kedvenc ételeim egyike, holtversenyben a körmös pacallal és a farkas
pacallal, egy kedves jóbarátom kreációjával. A Patriótában a pacalpörkölt szép
színű, jó állagú, tökéletes íz-egyensúlyú.
Főzelék (Karalábéfőzelék) (Baltazár)
A Baltazár többször is előjön év végi összegzéseimben. Nem véletlenül. Ez
az a hely, ahol Litauszki Zsolt, egyik kedvenc séfem nemcsak kreatív funkciót
tölt be, hanem maga is főz. Ha nem űzne belülről az állandó felfedezési vágy, s
még mindig fővárosi lakos lennék, mint 1990 és 2000 között, a Baltazár lenne az
egyik törzshelyem.
Az almával könnyített, selymes, ízre-állagra egyaránt ámulatba ejtő
karalábéfőzelék messze a legjobb főzelék volt, amit ettem életemben.
Hamburger (Baltazár)
A hamburgerek hamburgere. Leheletkönnyű, saját sütésű zsemle, első osztályú,
kifogástalanul hőkezelt hús, remek ízesítők. A műfaj abszolút csúcsa.
Házi kenőmájas (Brill bisztró)
Kenőmájasban mi sem vagyunk gyengék, nejemnek is egyik specialitása, jómagam
is sokfélét készítettem. Konfitált csirkemájból lett a legfinomabb. Nos, ez a
sertésmájas olyan volt, amilyet csak álmodni lehet. Tökéletes fűszerezés, állag,
illat, szín. Ebből a műfajból sem lehet többet kihozni.
Ramen (Omu, Gourmet)
Legjobb ramen amit eddig ettem, kiváló belevalókkal. Nem tudom, megnyílt-e
azóta az étterem, amikor legutóbb néztem a Fbon, még nyitás előtt tartottak.
Ropogósra sült csülök (Brill csárda)
A Brill csárda a Brill bisztró testvére Orosházán, a jeles étterem csárda-kompatibilis
fogásait kínálják elsősorban. Gasztronómiai szempontból a legjobb eddigi csárdaélményem
volt. A csülök bőre valóban ropog, belül a hús omlós, jó ízű, kiváló hozzá a
köret is.
Sajttorta (No 1.)
A megújult, kissé olaszosba fordult No 1. meggyőzött minket. Kevesebbet
vállalnak, de azt tisztességgel végigviszik. A sajttortájuk katartikus volt,
nem hiszem, hogy többet ki lehet hozni a műfajból.
Sült császár (Sanzon)
A Sanzon idei szegedi felfedezésem volt. A rendelt fogások közül a sült
császárhús fogott meg leginkább. Kiváló állag, remek íz.
Túrógombóc (Terminál)
Nem hittem, hogy túrógombóc olyan finom lehet, mint amilyen a Terminálban.
Tegyem hozzá, nem is rajongok ezért a desszertért. De milyen jól tettem, hogy megkóstoltam
a Goutmet-n! Azóta volt szerencsénk az étteremben is kipróbálni. Ugyanazt a
szintet hozta.
Vadas (nyúl) (Ikon)
Nem vagyok vadasrajongó. De jó helyeken próbálkozom olyan fogásokkal, melyeket
egyébként nem különösebben kedvelek. Az Ikonnak sikerült kihozni a vadasból a legtöbbet.
Íz, állag, illat, tálalás, tökéletes volt minden, mint ahogy az egész élmény.
E bejegyzéshez szándékosan nem használtam
korábbi jegyzeteket. Ami igazán jó, annak emlékezetesnek kell lenni. Nos, ezek
az ételek mind emlékezetesek voltak. Gratula a „szerzőknek”!
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése