A magyar borászat Kossuth
díjaként emlegetett „Év bortermelője” kitüntetést idén adták át huszonnegyedik
alkalommal. A díjat a „Hét borbírák rendje” alapította a 1991-ben, a kilencvenes
évek második felében azonban már a Magyar Borakadémia vette át az odaítélés
jogát. Lassan kialakult a választás szabályrendszere, mely, ha változott is
bizonyos pontokon, de alapvonalaiban azonos maradt. Ennek megfelelően egy
szakmai grémium választja ki az adott év öt jelöltjét, majd a Borakadémia
titkos szavazással választ közülük.
Idén megváltozott a
jelölési rend, ellentétben az utóbbi évek trendjével, amikor szélesítették a
jelölők körét, idén a szűkítés és a szakmai szempont előtérbe helyezése volt
domináns. Kevesebben jelölhettek, de olyanok, akik nem egyszerűen szeretik a
bort, de értenek is hozzá valamilyen szinten, egzisztenciájuk is a borhoz
kötődik. Emellett idén először a már e díjban részesültek testülete is jelölési
jogot kapott. Ők időrendi sorrendben: Tiffán Ede (1991), Vesztergombi Ferenc
(1993), Gere Attila (1994), Thummerrer Vilmos (1995), Polgár Zoltán (1996),
Bock József (1997), Kamocsay Ákos (1999), Szepsy István (2001), Maya Ernő
(2002), Árvay János (2003), Takler Ferenc (2004), Vincze Béla (2005), Garamvári
Vencel (2006), Frittmann János (2007), Konyári János (2008), Lőrincz György
(2009), Légli Ottó (2010), Vida Péter 2011, Áts Károly (2012), Gálné Dignisz Éva
(2013). A hiányzó évszámok mögött nagy veszteségeink állnak: Báthory Tibor
(1992), Gál Tibor (1998) és Figula Mihály (2000) már fentről figyelik kollegáik
földi küszködését.
Idén egyébként Szőke
Mátyás volt az, akit e grémium ajánlott be a jelöltek közé. Rajta kívül jelölt volt
még Bolyki János, aki Egerben készít remek nedűket saját egyéni felfogásban,
eredeti imázzsal s akinek neve a borínyencek tudatában összekötődik egy igen
izgalmas, színvonalas, kreatív, „Gepárd és űrhajó” nevű étteremmel, Borbély
Tamás, a tehetséges és fiatal badacsonyi borász, akinek borai fél évizted alatt
egy nagyságrendet fejlődtek minőségben, Koch Csaba a Hajós-bajai borvidék
legjobbja valamint a győztes Dúzsi Tamás, aki a gálán elmondta, hogy utoljára
áll a jelöltek között, immár ötödször, ha most sem kapja meg az elismerést, többet
nem kíván azért versenyezni. De szerencsére megkapta.
(Dúzsi Tamás Kis Pál Istvánnal 2006 nyarán Aradon)
A sajtógála, melyen kihirdették
a titkos szavazás eredményét, ezúttal a Fortuna étteremben volt,
mely, miként az év elején a sajtóból megtudhattuk, a „La Fiesta” rendezvényszervező cég, Kovács László és Nóra tulajdonába került, miután á la carte étteremként nem tudott nyereségesen működni. (A korábbi üzemeltetők, Hegedüs Péter és Hegedüs Kálmán - csak névrokonok – igényes éttermet vittek, ők találták ki és szervezték meg évről évre „a borászok éjszakáját”, melyen a bor szerelmeseit látták vendégül az őszi, várbeli borfesztivál alkalmából, s egyébként is sokat tettek a magyar bor és gasztronómia fejlődéséért, amiért örök elismerés illeti őket).
Hadd illesszek ide nem kevés nosztalgiával néhány fotót a 2005-ös és 2006-os Borászok Éjszakájáról.
Most rendezvényházként működik az korábbi étterem, kézenfekvő volt, hogy a gálát is itt tartsák meg. Idén első alkalommal kisebb fogadás is volt a sajtótájékoztató után, a La Fiesta saját töltésű, füstölt, sült és főtt kolbászokkal, valamint mindenféle igényes hidegkonyhai készítménnyel örvendeztette meg a média képviselőit,
akik a jelöltek egy-egy kiemelkedő bora mellett (Borbély Tamás Olaszrizlinget hozott Badacsonyból, Szőke Mátyás Szürkebarátot Mátraaljáról, Bolyki János egy klasszikus egri Bikavért, Koch Csaba egy nagy koncentrációjú, impozáns vörös házasítást, Dúzsi Tamás pedig a pincészet vörös zászlósborát a Görögszót) megkóstolhatták a tavaly Év borászának Gálné Dignisz Évának az idei Cserszegi Fűszeresét, valamint a győztesnek a Márton napi roséját.
mely, miként az év elején a sajtóból megtudhattuk, a „La Fiesta” rendezvényszervező cég, Kovács László és Nóra tulajdonába került, miután á la carte étteremként nem tudott nyereségesen működni. (A korábbi üzemeltetők, Hegedüs Péter és Hegedüs Kálmán - csak névrokonok – igényes éttermet vittek, ők találták ki és szervezték meg évről évre „a borászok éjszakáját”, melyen a bor szerelmeseit látták vendégül az őszi, várbeli borfesztivál alkalmából, s egyébként is sokat tettek a magyar bor és gasztronómia fejlődéséért, amiért örök elismerés illeti őket).
Hadd illesszek ide nem kevés nosztalgiával néhány fotót a 2005-ös és 2006-os Borászok Éjszakájáról.
Most rendezvényházként működik az korábbi étterem, kézenfekvő volt, hogy a gálát is itt tartsák meg. Idén első alkalommal kisebb fogadás is volt a sajtótájékoztató után, a La Fiesta saját töltésű, füstölt, sült és főtt kolbászokkal, valamint mindenféle igényes hidegkonyhai készítménnyel örvendeztette meg a média képviselőit,
akik a jelöltek egy-egy kiemelkedő bora mellett (Borbély Tamás Olaszrizlinget hozott Badacsonyból, Szőke Mátyás Szürkebarátot Mátraaljáról, Bolyki János egy klasszikus egri Bikavért, Koch Csaba egy nagy koncentrációjú, impozáns vörös házasítást, Dúzsi Tamás pedig a pincészet vörös zászlósborát a Görögszót) megkóstolhatták a tavaly Év borászának Gálné Dignisz Évának az idei Cserszegi Fűszeresét, valamint a győztesnek a Márton napi roséját.
Az idén 64 esztendős, hét gyermeket felnevelő szekszárdi
borász 1994-ben alapította családi pincészetét 3,6 hektáron. A birtok mára 26,5
hektárra növekedett, de bérelt és termeltetett területeivel együtt 45 hektárról
készít bort a Dúzsi család. Dúzsi Tamást rosé-királyként emlegetik, méltán,
hiszen Cannes-ban a világ legnagyobb rosé borversenyén ő az éremtáblázat első
helyezettje. Igen jó vörösborokat is készít, melyek szinten nem kevés
nemzetközi elismerésnek örvendenek. 2014-ben több aranyéremmel tértek haza
többek között a Le Mondial du Rosé, a Challenge International du Vin, a ProWein
és a Mundus Vini borversenyekről is.
Dúzsi Tamás igazi reneszánsz ember, a borászkodás
mellett versenyszerűen biciklizett s nagy szerelmese a költészetnek is, ami
megmutatkozik kóstolóin. Az utóbbi időben Babits Mihálytól Jónás könyvét
szavalja, korábban jóbarátjával Kis Pál István szekszárdi költővel tartott sok
kóstolót közösen a költészet és a bor dicsőségére. Emellett minden palack
hátcímkéjén egy szekszárdi költő – Garay János, Babits Mihály vagy Kis Pál
István - valamely idézete olvasható.
„A megtermelt alapanyagból sok munkával és
odafigyeléssel igyekszünk a legtöbbet borainkból kihozni, jól iható, szerethető
borokat készíteni. Egy rosé olyan legyen, hogy egy pohár elfogyasztása után ne
tudjon az ember szabadulni a gondolattól, hogy meg kellene inni még egyet! A
nehéz vörösboroknál pedig azt szoktam mondani, hogy nem hátrány, ha a
komolyzenének is szép a dallama.”- mondotta a győztes díj átvétel előtt.
Ezúton gratulálunk Dúzsi Tamásnak s kívánunk Neki erőt, egészséget,
kitartást és sok jó évjáratot!
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült 2014 december 7.-én, nem volt még érkezésem arra hogy feltegyem a blogra. De jobb későn, mint soha.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése