2014. december 17., szerda

Dúzsi Tamás a 2014-es év bortermelője



A magyar borászat Kossuth díjaként emlegetett „Év bortermelője” kitüntetést idén adták át huszonnegyedik alkalommal. A díjat a „Hét borbírák rendje” alapította a 1991-ben, a kilencvenes évek második felében azonban már a Magyar Borakadémia vette át az odaítélés jogát. Lassan kialakult a választás szabályrendszere, mely, ha változott is bizonyos pontokon, de alapvonalaiban azonos maradt. Ennek megfelelően egy szakmai grémium választja ki az adott év öt jelöltjét, majd a Borakadémia titkos szavazással választ közülük. 
Idén megváltozott a jelölési rend, ellentétben az utóbbi évek trendjével, amikor szélesítették a jelölők körét, idén a szűkítés és a szakmai szempont előtérbe helyezése volt domináns. Kevesebben jelölhettek, de olyanok, akik nem egyszerűen szeretik a bort, de értenek is hozzá valamilyen szinten, egzisztenciájuk is a borhoz kötődik. Emellett idén először a már e díjban részesültek testülete is jelölési jogot kapott. Ők időrendi sorrendben: Tiffán Ede (1991), Vesztergombi Ferenc (1993), Gere Attila (1994), Thummerrer Vilmos (1995), Polgár Zoltán (1996), Bock József (1997), Kamocsay Ákos (1999), Szepsy István (2001), Maya Ernő (2002), Árvay János (2003), Takler Ferenc (2004), Vincze Béla (2005), Garamvári Vencel (2006), Frittmann János (2007), Konyári János (2008), Lőrincz György (2009), Légli Ottó (2010), Vida Péter 2011, Áts Károly (2012), Gálné Dignisz Éva (2013). A hiányzó évszámok mögött nagy veszteségeink állnak: Báthory Tibor (1992), Gál Tibor (1998) és Figula Mihály (2000) már fentről figyelik kollegáik földi küszködését.
Idén egyébként Szőke Mátyás volt az, akit e grémium ajánlott be a jelöltek közé. Rajta kívül jelölt volt még Bolyki János, aki Egerben készít remek nedűket saját egyéni felfogásban, eredeti imázzsal s akinek neve a borínyencek tudatában összekötődik egy igen izgalmas, színvonalas, kreatív, „Gepárd és űrhajó” nevű étteremmel, Borbély Tamás, a tehetséges és fiatal badacsonyi borász, akinek borai fél évizted alatt egy nagyságrendet fejlődtek minőségben, Koch Csaba a Hajós-bajai borvidék legjobbja valamint a győztes Dúzsi Tamás, aki a gálán elmondta, hogy utoljára áll a jelöltek között, immár ötödször, ha most sem kapja meg az elismerést, többet nem kíván azért versenyezni. De szerencsére megkapta. 
(Dúzsi Tamás Kis Pál Istvánnal 2006 nyarán Aradon)
A sajtógála, melyen kihirdették a titkos szavazás eredményét, ezúttal a Fortuna étteremben volt,


 mely, miként az év elején a sajtóból megtudhattuk, a „La Fiesta” rendezvényszervező cég, Kovács László és Nóra tulajdonába került, miután á la carte étteremként nem tudott nyereségesen működni. (A korábbi üzemeltetők, Hegedüs Péter és Hegedüs Kálmán - csak névrokonok – igényes éttermet vittek, ők találták ki és szervezték meg évről évre „a borászok éjszakáját”, melyen a bor szerelmeseit látták vendégül az őszi, várbeli borfesztivál alkalmából, s egyébként is sokat tettek a magyar bor és gasztronómia fejlődéséért, amiért örök elismerés illeti őket). 
Hadd illesszek ide nem kevés nosztalgiával néhány fotót a 2005-ös és 2006-os Borászok Éjszakájáról.










Most rendezvényházként működik az korábbi étterem, kézenfekvő volt, hogy a gálát is itt tartsák meg. Idén első alkalommal kisebb fogadás is volt a sajtótájékoztató után, a La Fiesta saját töltésű, füstölt, sült és főtt kolbászokkal, valamint mindenféle igényes hidegkonyhai készítménnyel örvendeztette meg a média képviselőit, 


akik a jelöltek egy-egy kiemelkedő bora mellett (Borbély Tamás Olaszrizlinget hozott Badacsonyból, Szőke Mátyás Szürkebarátot Mátraaljáról, Bolyki János egy klasszikus egri Bikavért, Koch Csaba egy nagy koncentrációjú, impozáns vörös házasítást, Dúzsi Tamás pedig a pincészet vörös zászlósborát a Görögszót) megkóstolhatták a tavaly Év borászának Gálné Dignisz Évának az idei Cserszegi Fűszeresét, valamint a győztesnek a Márton napi roséját.
Az idén 64 esztendős, hét gyermeket felnevelő szekszárdi borász 1994-ben alapította családi pincészetét 3,6 hektáron. A birtok mára 26,5 hektárra növekedett, de bérelt és termeltetett területeivel együtt 45 hektárról készít bort a Dúzsi család. Dúzsi Tamást rosé-királyként emlegetik, méltán, hiszen Cannes-ban a világ legnagyobb rosé borversenyén ő az éremtáblázat első helyezettje. Igen jó vörösborokat is készít, melyek szinten nem kevés nemzetközi elismerésnek örvendenek. 2014-ben több aranyéremmel tértek haza többek között a Le Mondial du Rosé, a Challenge International du Vin, a ProWein és a Mundus Vini borversenyekről is.
Dúzsi Tamás igazi reneszánsz ember, a borászkodás mellett versenyszerűen biciklizett s nagy szerelmese a költészetnek is, ami megmutatkozik kóstolóin. Az utóbbi időben Babits Mihálytól Jónás könyvét szavalja, korábban jóbarátjával Kis Pál István szekszárdi költővel tartott sok kóstolót közösen a költészet és a bor dicsőségére. Emellett minden palack hátcímkéjén egy szekszárdi költő – Garay János, Babits Mihály vagy Kis Pál István - valamely idézete olvasható.
„A megtermelt alapanyagból sok munkával és odafigyeléssel igyekszünk a legtöbbet borainkból kihozni, jól iható, szerethető borokat készíteni. Egy rosé olyan legyen, hogy egy pohár elfogyasztása után ne tudjon az ember szabadulni a gondolattól, hogy meg kellene inni még egyet! A nehéz vörösboroknál pedig azt szoktam mondani, hogy nem hátrány, ha a komolyzenének is szép a dallama.”- mondotta a győztes díj átvétel előtt.
Ezúton gratulálunk Dúzsi Tamásnak s kívánunk Neki erőt, egészséget, kitartást és sok jó évjáratot!
 
Dorozsmai Endre

 A szöveg az Erdélyi Napló számára készült 2014 december 7.-én, nem volt még érkezésem arra hogy feltegyem a blogra. De jobb későn, mint soha.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése