Elég pár száz
vendéglőt meglátogatni ahhoz, hogy az ember arra a következtetésre jusson, hogy
a legtöbb hely végső minősítése meglehetősen esetleges. Vannak hibátlan vagy
közel hibátlan helyek, mint a Ráspi, a Maligán vagy a Kisbuda Gyöngye s vannak
olyanok, ahová nem kívánkozunk vissza egy-vagy több szarvashiba miatt
(felborult ár-érték arány, gyenge konyha, impertinens kiszolgálás stb.). A
helyek elsöprő többsége e két határpont között helyezkedik el s még az is
elfordulhat, hogy egy kedvezőtlen első élményt valamennyire helyrerak a
második.
Amikor két éve
először voltam a Patak vendéglőben a parmezános bundában paradicsommártással
felszolgált padlizsán mélyen lehangolt. A parmezán nem érződött, a mártás
elnagyolt volt és jellegtelen, a padlizsán pedig félig nyers. Az idei Magyar
Sziget alkalmával – egyéb híján - ismét meglátogattuk a vendéglőt s 5-6 étel
megkóstolása után némileg módosult korábbi lesújtó véleményem. A kiszolgálás
gyorsabb volt, a lávakövön, látványkonyha megoldással készített húsok sokat
dobtak a kínálaton, az adagok továbbra is korrektek, s az ételek színvonalának
átlaga (kóstoltam: rozmaringos bárányt, kurucpecsenyét,
fokhagymalevest,
füstölt nyelvet, vegyes haltálat
palacsintákat,
megfelel a magyar középkategóriás helyeknek.
Ha mindehhez
hozzávesszük, hogy az árak a sört leszámítva (Gösser korsó 500, Radeberger 550,
így majd’ mindenki Edelweiss búzasört ivott 400-ért) igencsak barátiak
(előételek 600 körül, főételek körettel 1000 körül), akkor a kép sokkal kedvezőbb,
mint volt. Persze most is akadnak zavaró tényezők. A roston fogas nem roston
készül, hanem lisztbe forgatva, olajban kisütve és sajnos nem tűnt fogasnak. Az összeadás sem volt erőssége a számlát kihozó kis
hölgynek, s persze a kárunkra tévedett. Korrigáltunk, visszakozott, elnézést
kért. Ez az a helyzet, amikor a vendég dönti el, hogy a pohár félig üres vagy
félig tele van. Mi úgy találtuk: félig tele.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült 2004 augusztusának második felében, az augusztus 15-i látogatásunk alapján. A jobb helyek példálózó felsorolásában ma mások szerepelnének, Onyx, Walter, Kistücsök, Brill stb. Lásd ehhez a TOP 100-as listámat.
Megnéztem az étterem honlapját, szerintem sok minden nem változott az utóbbi 8 évben.
Íme az aktuális étlap:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése