2012. november 13., kedd

Patak vendéglő Kismaros, Királyréti kisvasútállomás


Elég pár száz vendéglőt meglátogatni ahhoz, hogy az ember arra a következtetésre jusson, hogy a legtöbb hely végső minősítése meglehetősen esetleges. Vannak hibátlan vagy közel hibátlan helyek, mint a Ráspi, a Maligán vagy a Kisbuda Gyöngye s vannak olyanok, ahová nem kívánkozunk vissza egy-vagy több szarvashiba miatt (felborult ár-érték arány, gyenge konyha, impertinens kiszolgálás stb.). A helyek elsöprő többsége e két határpont között helyezkedik el s még az is elfordulhat, hogy egy kedvezőtlen első élményt valamennyire helyrerak a második.
Amikor két éve először voltam a Patak vendéglőben a parmezános bundában paradicsommártással felszolgált padlizsán mélyen lehangolt. A parmezán nem érződött, a mártás elnagyolt volt és jellegtelen, a padlizsán pedig félig nyers. Az idei Magyar Sziget alkalmával – egyéb híján - ismét meglátogattuk a vendéglőt s 5-6 étel megkóstolása után némileg módosult korábbi lesújtó véleményem. A kiszolgálás gyorsabb volt, a lávakövön, látványkonyha megoldással készített húsok sokat dobtak a kínálaton, az adagok továbbra is korrektek, s az ételek színvonalának átlaga (kóstoltam: rozmaringos bárányt, kurucpecsenyét, 

fokhagymalevest, füstölt nyelvet, vegyes haltálat

palacsintákat,



megfelel a magyar középkategóriás helyeknek. 


Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az árak a sört leszámítva (Gösser korsó 500, Radeberger 550, így majd’ mindenki Edelweiss búzasört ivott 400-ért) igencsak barátiak (előételek 600 körül, főételek körettel 1000 körül), akkor a kép sokkal kedvezőbb, mint volt. Persze most is akadnak zavaró tényezők. A roston fogas nem roston készül, hanem lisztbe forgatva, olajban kisütve és sajnos nem tűnt fogasnak. Az összeadás sem volt erőssége a számlát kihozó kis hölgynek, s persze a kárunkra tévedett. Korrigáltunk, visszakozott, elnézést kért. Ez az a helyzet, amikor a vendég dönti el, hogy a pohár félig üres vagy félig tele van. Mi úgy találtuk: félig tele. 


Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült 2004 augusztusának második felében, az augusztus 15-i látogatásunk alapján. A jobb helyek példálózó felsorolásában ma mások szerepelnének, Onyx, Walter, Kistücsök, Brill stb. Lásd ehhez a TOP 100-as listámat.

Megnéztem az étterem honlapját, szerintem sok minden nem változott az utóbbi 8 évben.

Íme az aktuális étlap:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése