Mitől csárda egy csárda, teheti
fel a kérdést egy kulináris kalandozásra csábuló hazajáró? Jómagam, akinek
kitűnő élményt tud nyújtani egy igényes fősodratú vendéglő és egy fine dining
étterem egyaránt, végső soron arra jutottam, hogy a tipikus csárdákat az
útmenti pozicionáltságuk, épületük és hagyományos ételválasztékuk különbözteti
meg a többi vendéglátóipari egységtől.
Egy biztos, a magyar kultúr-kincsnek
szerves része a csárda, ritka jó hír tehát, ha egy hosszú évek óta kihasználatlanul
álló, nagy múltú csárdába életet lehelnek bátor vállalkozók. Különösen, ha
mindezt úgy teszik, hogy az illető csárda rögtön az országos élvonalba
emelkedik.
Márpedig ez történt a november 2-án
megnyitott Veszely csárdával, mely a Békéscsaba és Gyula közötti út mentén
fekszik Békéscsaba határában. Az épületet pazarul felújították,
a beltér
dekorációja visszafogott, puritán, de ezzel együtt szemgyönyörködtető, a
hangulat otthonos. A tulajdonosok
nemcsak a külcsínre, hanem a belbecsre is
adtak: a környék legjobb szakembereit nyerték meg maguknak, Metzger László
konyhafőnököt a Hargita kisvendéglőből, Hagya Márk séf-helyettest valamint és
Farkas Diána sommelier-t a Nádorból.
(a képen: Kopp Márton, az egyik tulajdonos, Meztger László és Farkas Diána)
A régió legjobb beszállítóinak
alapanyagaira és kézműves termelőinek termékeire támaszkodó étlap jól átgondolt,
széles, de nem eltúlzott választékot kínál, amit heti déli ajánlat egészít ki.
Az árak nagyon barátságosak, különösen a minőséghez képest. Az itallapot is értő
kézzel állították össze.
A megnyitón a csárda étlapjának
fogásai közül kóstolgathattunk tucatnyit. Mindent megízleltünk, kiváló
ízharmóniákkal és állagjátékokkal találkoztunk. Ha kedvenceimet kellene megemlíteni,
akkor első helyen a malacterrine áll,
a másodikon a süllőpofa, harmadik helyen
pedig a sörkorcsolyaként felszolgált tökéletesen elkészített ropogós sertésbőr.
Kiváló hely a Veszely csárda,
megkockáztatom, hogy jobb, mint valaha.
Már tervezzük a következő látogatást.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése