A Kárpát medence egyik
legmagyarabb és legszebb vidékén, Csíkszereda és Székelyudvarhely között,
Szentegyháza határában magasodik egy csodálatos, jurtaszerű épület, melyben a „Hun
tanya” nevű étterem működik.
A pazar kiállítású, fatábla borítású étlapot latin
betűkkel és rovásírással is szedett belső oldalak díszítik. Jobbról az
ételválasztékról olvashatunk, balról próbára tehetjük rovásolvasó ismereteinket
a „Rege a csodaszarvasról” című vers kisilabizálásával vagy a hét vezért
nevének kiolvasásával.
A választék szűk, ami bizalomgerjesztő,
a vendég lelki szemei előtt nem magasodik egy gigantikus fagyasztó, melyben az étlapon
szereplő 200 étel foglal helyet, mint annyi útmenti csárdában. Kínálnak két levest,
hét főételt (a csirkeételek mellett csülköt, szűzérméket és citrommártásos pisztrángfilét)
továbbá két desszertet, palacsintát valamint a Székelyföldön igen népszerű áfonyalekváros
túrófánkot.
Jómagam egy BBQ oldalast kértem,
ami finom volt. Elviseltem volna több pörzsanyagot rajta, de megnyerő volt így
is, mind az ízre, mind az állagra. Ízletes volt a köret, a tepsis krumpli és saláta
is. Az adag ellen sem lehetett kifogásom. Az árak barátságosak, legolcsóbb
főétel 1200, a legdrágább 1700 forintnak megfelelő lejbe kerül.
Az itallap bővülhetne magyar
borokkal, kissé abszurd, hogy egy ennyire magyar szellemű helyen ne lehessen
kapni egyetlen tételt, amit magyar ember termelt volna.
Összességében kellemes időt
töltöttem a Hun tanyán s csak javasolni tudom mindenkinek, hogy álljon meg a
festői szépségű hargitai táj eme építészeti gyöngyszemében akár egy kávéra,
akár egy jót ebédelni.
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése