A magyar étteremkritika két fő,
hitelesnek és tárgyszerűnek mondható forrása, a Gault Millau kalauz és a Dining
Guide általában hasonlóan pontozza helyeket. Ritka, hogy 3 pont, azaz három
nagyságrend különbség legyen a kettő értékelése között, mint ahogy az a Pest
szívében, az Erzsébet híd lábánál működő Kiosk esetében tapasztalható. De
sebaj, egy okkal több, hogy saját tapasztalatot szerezzünk.
Úgyhogy első adódó alkalommal
elmentünk, leültünk, majd várakoztunk. Öt percig nem történt semmi, nem jött
senki sem felénk, pedig elég láthatóak voltunk hatan a terem közepén levő
asztal mellett. Végül magunk mentünk a pulthoz étlapért, annál s inkább, hogy a
pincérek különös technikával kifejezetten kerülik, hogy tekintetük találkozzon
a vendégével. Az ételrendelés feladásakor érdeklődtünk az elkészülési idő
felől, azt ígérték, hogy 10-15 perc, míg az ételekhez jutunk. Ehhez képest
több, mint fél óra után hozták azokat. De az italokra is igen sokat kellett
várakozni. A felszolgáló nem tudta megmondani, hogy az egy szem kézműves India
Pale Ale sörüknek ki a készítője, tehát felkészültség dolgában is lenne
javítanivaló. (A Credo "nem IPÁja" volt a sör, Németh Antal keze munkája, amit egyébként a Vertigo ársaságában a Gault Millau Kalauz bemutatóján is kínált.)
Az ételek átlag felettiek voltak.
A gulyásleves ízletesnek bizonyult, (a kovászos kenyeret lefelejtették, azért külön kellett szólni, egyébként nem volt kiemelkedő, sok helyen ettünk ennél ízletesebb, jobb állagú kenyeret, ez inkább az ipari vonalra hajazott )
a sárgaborsórizottó érdekesnek,
a sült
paradicsomlevestől többet vártunk,
a három minihamburger kifejezetten jól
sikerült,
a desszertek pedig egyértelműen kiemelkedőek voltak. Különösen a Rigó Jánost szerettük, szép játék volt az ízekkel és állagokkal, tisztes alapanyagokból készítve.
Értékelésünk tehát
inkább a bőkezű Dining Guidehoz áll közelebb, azzal a megjegyzéssel, hogy azért
a TOP100-be velük ellentétben semmi esetre sem választanánk be a KIOSK-ot.
Kellemes meglepetés volt, hogy
érdeklődtek az ebéd végén, hogy ízlettek-e az ételek, elmondtam, amit fent
leírtam, azzal kiegészítve, hogy a jóbarátunk, aki a rizottót rendelte, nem
volt megelégedve s nem is ette azt meg. Azt mondja a kis hölgy, hogy akkor azt
nem írják a számlához. A tisztes borravalót többször megköszönték és kedvesen
búcsúztak.
Az étkezés végét nehéz
összeegyeztetni a kezdeti botrányos semmibevételünkkel. Lehet, hogy
visszatérünk hétközben délben is, állítólag tisztes minőséget nyújtanak
elérhető áron az ebédmenü műfajában.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változatát leadtam a Demokratának.
A Kioskban a Borjour előtt voltunk, 2015. február 14.én.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése