A Dining Guide
munkaközösségének egyik nagy erénye, hogy rajta tartja kezét a gasztronómia
pulzusán. Maga is divatot teremt, illetve erősít, de létező jelenségekre mutat
rá, létező mozgásokat használ ki, azoknak hullámain igyekszik szörfölni, nem
kis sikerrel. A sörforradalomról már tavaly értekeztek a zöld Top Gasztronómia
kiadványukban, részletesen bemutatva a sörkészítés rejtelmeit, a sörínyencek
ízlésének trendjeit, a legjobb sörlelőhelyeket és sörkocsmákat.
Az idén megjelent
Gault Millau Magyarország 2014 című etalon-kiadvány is foglalkozik e
jelenségkörrel, joggal jegyezve meg, hogy egyelőre még távol állunk a minőségi
sör és a gasztronómia olyan szintű szervesedésétől, mint amit a bor
vonatkozásában a kilencvenes évek végére már megtapasztalhattunk. Vannak üdítő
kivételek, olyan helyek, melyek komoly szintet jelentő magyar sörök mellett
színvonalas ételeket szolgálnak fel, talán a legjobb példa erre az Egykettő
borbisztró és sörsöntés (s mondanám a papír szerint remek Beldort is, de e három
egységből álló láncolat két tagját is csak kívülről sikerült eddig megcsodálni,
s még tájékoztatás sem volt kitéve, hogy mikor nyitnak vagy nyitnak-e még
egyáltalán), de a jellemző az, hogy a kiemelkedő sörválasztékot kínáló
sörözőkben (Hopfanatic, Legenda, Monyó, Különleges sörök boltja, Csak a jó sör)
a gasztronómia el van hanyagolva. A legjobb éttermek pedig nem feltétlenül affinisak
a minőségi sörökre, de ez már másodlagos kérdés, az ember egy 14-15-16-17 Gaut
Millau pontos étteremben jó eséllyel bort fog rendelni, tehát sokkal inkább arra
lenne szükség, hogy a jobbacska vendéglők bárki által elérhető fősodra, a 10-11 GM pontos éttermek (pl.
Café Bouchon, Bacchus, Kispiac, Klassz,
Régimozi, Végállomás) nyissanak a kézműves magyar sörök fele.
Mindazonáltal örömteli,
hogy a lassan életre kapó magyar minőségi kézműves sörfőzés a legfontosabb irányokat
lefedi: ihatunk felsőerjesztésű magyar „ale”, azon belül pedig a sörínyencek
által talán legmagasabbra értékelt IPA (India Pale Ale) söröket, de vannak
nagyon komoly magyar félbarna és fekete sör is, különböző irányzatok szerint a
belgától a stout-változatokig. Induló sorozatunk első darabja a sörözőkkel
foglalkozik, majd szó lesz a sörfőzdékről és a sörszaküzletekről is. Érdemes e
három témát górcső alá venni, ahogy a borok esetében is érdemes figyelemmel
kísérni a borászok munkáját, a szaküzletek választékát és a hangulatos
borozókat, ahol emberi áron kóstolhatunk kedvünkre. (Az aradiak bor témában előnyben
vannak, mert a Tulipán borozóban mind a kb. 100-féle bort „csapra verik”
minimális felárral, vagy felár nélkül helyben felszolgálják, ismereteim szerint
ezzel csak a Vinopolis dicsekedhet a Fővárosban. Győzködjük a tulajdonost, hogy
vegyen be a választékba magyar kézműves söröket is.)
Míg az említett tavalyi
DG kiadvány sörkalauza által számba vett legjobb sörözők zöme a cseh sörökre alapozott, mára a legizgalmasabb
helyek a magyar söröket kínáló brew-pubok. A csúcs az lenne persze, ha a
megnevezésnek megfelelően helyben főzött sört csapolnának, erre is akad példa, de
a modell az lesz szerintem, hogy a sörfőző cégek sörözőt nyitnak a Budapest
tágan értelmezett belvárosában, mint a kiskunhalasi Hopfanatic vagy a XVI.
kerületi Legenda. Melyek egyébként személyes kedvenceim. A Hunyadi téri bíztató
nevű Hopfanatic (hop – komló angolul, ami kulcsszó a sörgyártásban, kis
túlzással azt lehet mondani, hogy a
sörínyencek annál jobban szeretnek egy sört, mennél inkább komlózva van) tart
minőségi, helyben készült, kézzel formázott húspogácsás hamburgert is, meg
angol kolbászból készült hot dogot, több sör van csapon, s persze üveges
söröket is kínálnak a sajátjaik közül. (A Hopfanatic honlapja, a www.hopfanatic.hu
építés alatt áll, linket kapunk a hely FB oldalára, mely azonban kéziratleadáskor
nem jelenik meg, így aki többre kíváncsi, az a magyar kézműves sörök első számú
információforrása, a www.kezmuvessorok.hu
oldal alapján tájékozódhat a főzde s a söröző felől.)
A Legenda sörözőben
szélesebb az italválaszték, tartanak söröket a szó szoros értelmében legendás
Brewdogtól is, de enni egyelőre nem lehet semmit. S ha már a Legendánál
vagyunk, említsük meg a Gozsdu udvar tőszomszédságában egy teherautó
utánfutóban működő sörkimérésüket is,
mely már igencsak bejáratott s ennek megfelelően esténként meglehetősen
frekventált, nem is kaptunk helyet az asztalai mellett. (További információk. http://www.legendasorfozde.hu)
Magyar kézműves
sörök tekintetében a legszélesebb választékot a Kálvin téri Monyó café kínálja, hat sört tartanak csapon (ebből
4 magyar kézműves) és elvben 42 palackosat, melyek egytől egyig a tárgyalt
kategóriába tartoznak, más kérdés, hogy utánpótlási problémák miatt nincs
minden készleten (http://monyo.hu/).
Igen jó a sörválaszték
a romkocsma-divatra rájátszó Élesztőben, ahol rengeteg sört csapolnak (induláskor
17 volt a csapok száma, azóta vélhetően nem csökkent) és tartanak
bizalomgerjesztő sörkorcsolyákat is. A magyar sörökre alapoznak, de vannak külföldi
különlegességeik is. (https://www.facebook.com/pages/Élesztő)
Kiemelkedő söröző a
Gozsdu udvar vonzáskörzetében működő Léhűtő is, ahol a csapolt választékot
impozáns palackos készlet egészíti ki. (https://www.facebook.com/lehuto.kezmuvessorozo)
A „Különleges sörök
boltja” (https://www.facebook.com/sorbolt)
valamint a „Csak a jó sör” (www.csakajosor.hu)
elsősorban sörszaküzlet, de egy ideje mindkét helyen csapolnak is söröket, amit
az asztalokhoz telepedve szürcsölgethetünk. Ottjártunk idején, idén nyáron az
első helyen 3, a
második helyen 6 sör volt csapolva, egyik izgalmasabb a másiknál. A „Csak a jó
sörben” kóstolt Mikkeller Single Hop Simcoe (IPA) és Brewdog Libertine Black
IPA meghatározó, katartikus élménye volt kicsiny társaságunk mindhárom tagjának.
Érdemes megemlíteni
a német sörökre összpontosító Sörmanufaktúrát is, mely több, mint harminc
magyar kézműves sört is forgalmaz, tulajdonosai pedig részesei a talán legjobb,
legizgalmasabb sörfőzdének, a Legendának. Láttunk már ilyet, amikor a borszaküzlet-tulajdonosból
(Pauli Zoltán) vagy bor-szakújságíróból (Losonczi Bálint) borász lett, miért ne
ütné fel a fejét e jelenség a sörök világában is?
Végül két szó a
vidékről Kelet-Magyarországra fókuszálva. A helyzet a kézmuvessorok.hu
kimutatása szerint nem túl rózsás. Békésszentandráson kaphatók a helybeli
sörfőzde sörei a főzde saját kocsmájában, Miskolcon a Kortyoldában a Serforrás
sörei, a Budai Gourmet-n sikerrel bemutatkozó Zipsben pedig a főzde saját sörei
(www.zips.hu), amit komoly sörkorcsolyákkal
kísérhetünk. Szegeden a Smooth café kínál néhány kézműves sört, s ezzel a lista
végére értünk. Ha valaki eljutott a Duna-Tisza közéig és jó magyar sörre
vágyik, utazzon fel a Székesfővárosig, megéri. De még onnan is van továbblépési
lehetőség Fót és Győrzámoly irányában, ahol söröző és sörfőzde egyaránt
működik. De erről majd legközelebb a sörfőzdék kapcsán.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése