2013. november 3., vasárnap

Magyar kézműves sörök – Első rész: sörözők

A Dining Guide munkaközösségének egyik nagy erénye, hogy rajta tartja kezét a gasztronómia pulzusán. Maga is divatot teremt, illetve erősít, de létező jelenségekre mutat rá, létező mozgásokat használ ki, azoknak hullámain igyekszik szörfölni, nem kis sikerrel. A sörforradalomról már tavaly értekeztek a zöld Top Gasztronómia kiadványukban, részletesen bemutatva a sörkészítés rejtelmeit, a sörínyencek ízlésének trendjeit, a legjobb sörlelőhelyeket és sörkocsmákat.
Az idén megjelent Gault Millau Magyarország 2014 című etalon-kiadvány is foglalkozik e jelenségkörrel, joggal jegyezve meg, hogy egyelőre még távol állunk a minőségi sör és a gasztronómia olyan szintű szervesedésétől, mint amit a bor vonatkozásában a kilencvenes évek végére már megtapasztalhattunk. Vannak üdítő kivételek, olyan helyek, melyek komoly szintet jelentő magyar sörök mellett színvonalas ételeket szolgálnak fel, talán a legjobb példa erre az Egykettő borbisztró és sörsöntés (s mondanám a papír szerint remek Beldort is, de e három egységből álló láncolat két tagját is csak kívülről sikerült eddig megcsodálni, s még tájékoztatás sem volt kitéve, hogy mikor nyitnak vagy nyitnak-e még egyáltalán), de a jellemző az, hogy a kiemelkedő sörválasztékot kínáló sörözőkben (Hopfanatic, Legenda, Monyó, Különleges sörök boltja, Csak a jó sör) a gasztronómia el van hanyagolva. A legjobb éttermek pedig nem feltétlenül affinisak a minőségi sörökre, de ez már másodlagos kérdés, az ember egy 14-15-16-17 Gaut Millau pontos étteremben jó eséllyel bort fog rendelni, tehát sokkal inkább arra lenne szükség, hogy a jobbacska vendéglők bárki által elérhető fősodra, a 10-11 GM pontos éttermek (pl. Café Bouchon, Bacchus,  Kispiac, Klassz, Régimozi, Végállomás) nyissanak a kézműves magyar sörök fele.
Mindazonáltal örömteli, hogy a lassan életre kapó magyar minőségi kézműves sörfőzés a legfontosabb irányokat lefedi: ihatunk felsőerjesztésű magyar „ale”, azon belül pedig a sörínyencek által talán legmagasabbra értékelt IPA (India Pale Ale) söröket, de vannak nagyon komoly magyar félbarna és fekete sör is, különböző irányzatok szerint a belgától a stout-változatokig. Induló sorozatunk első darabja a sörözőkkel foglalkozik, majd szó lesz a sörfőzdékről és a sörszaküzletekről is. Érdemes e három témát górcső alá venni, ahogy a borok esetében is érdemes figyelemmel kísérni a borászok munkáját, a szaküzletek választékát és a hangulatos borozókat, ahol emberi áron kóstolhatunk kedvünkre. (Az aradiak bor témában előnyben vannak, mert a Tulipán borozóban mind a kb. 100-féle bort „csapra verik” minimális felárral, vagy felár nélkül helyben felszolgálják, ismereteim szerint ezzel csak a Vinopolis dicsekedhet a Fővárosban. Győzködjük a tulajdonost, hogy vegyen be a választékba magyar kézműves söröket is.)
Míg az említett tavalyi DG kiadvány sörkalauza által számba vett legjobb sörözők zöme  a cseh sörökre alapozott, mára a legizgalmasabb helyek a magyar söröket kínáló brew-pubok. A csúcs az lenne persze, ha a megnevezésnek megfelelően helyben főzött sört csapolnának, erre is akad példa, de a modell az lesz szerintem, hogy a sörfőző cégek sörözőt nyitnak a Budapest tágan értelmezett belvárosában, mint a kiskunhalasi Hopfanatic vagy a XVI. kerületi Legenda. Melyek egyébként személyes kedvenceim. A Hunyadi téri bíztató nevű Hopfanatic (hop – komló angolul, ami kulcsszó a sörgyártásban, kis túlzással azt lehet mondani, hogy  a sörínyencek annál jobban szeretnek egy sört, mennél inkább komlózva van) tart minőségi, helyben készült, kézzel formázott húspogácsás hamburgert is, meg angol kolbászból készült hot dogot, több sör van csapon, s persze üveges söröket is kínálnak a sajátjaik közül. (A Hopfanatic honlapja, a www.hopfanatic.hu építés alatt áll, linket kapunk a hely FB oldalára, mely azonban kéziratleadáskor nem jelenik meg, így aki többre kíváncsi, az a magyar kézműves sörök első számú információforrása, a www.kezmuvessorok.hu oldal alapján tájékozódhat a főzde s a söröző felől.)
A Legenda sörözőben szélesebb az italválaszték, tartanak söröket a szó szoros értelmében legendás Brewdogtól is, de enni egyelőre nem lehet semmit. S ha már a Legendánál vagyunk, említsük meg a Gozsdu udvar tőszomszédságában egy teherautó utánfutóban működő  sörkimérésüket is, mely már igencsak bejáratott s ennek megfelelően esténként meglehetősen frekventált, nem is kaptunk helyet az asztalai mellett. (További információk. http://www.legendasorfozde.hu)
Magyar kézműves sörök tekintetében a legszélesebb választékot a Kálvin téri Monyó  café kínálja, hat sört tartanak csapon (ebből 4 magyar kézműves) és elvben 42 palackosat, melyek egytől egyig a tárgyalt kategóriába tartoznak, más kérdés, hogy utánpótlási problémák miatt nincs minden készleten (http://monyo.hu/).
Igen jó a sörválaszték a romkocsma-divatra rájátszó Élesztőben, ahol rengeteg sört csapolnak (induláskor 17 volt a csapok száma, azóta vélhetően nem csökkent) és tartanak bizalomgerjesztő sörkorcsolyákat is. A magyar sörökre alapoznak, de vannak külföldi különlegességeik is. (https://www.facebook.com/pages/Élesztő)

Kiemelkedő söröző a Gozsdu udvar vonzáskörzetében működő Léhűtő is, ahol a csapolt választékot impozáns palackos készlet egészíti ki. (https://www.facebook.com/lehuto.kezmuvessorozo)
A „Különleges sörök boltja” (https://www.facebook.com/sorbolt


valamint a „Csak a jó sör” (www.csakajosor.hu) elsősorban sörszaküzlet, de egy ideje mindkét helyen csapolnak is söröket, amit az asztalokhoz telepedve szürcsölgethetünk. Ottjártunk idején, idén nyáron az első helyen 3, a második helyen 6 sör volt csapolva, egyik izgalmasabb a másiknál. A „Csak a jó sörben” kóstolt Mikkeller Single Hop Simcoe (IPA) és Brewdog Libertine Black IPA meghatározó, katartikus élménye volt kicsiny társaságunk mindhárom tagjának.


Érdemes megemlíteni a német sörökre összpontosító Sörmanufaktúrát is, mely több, mint harminc magyar kézműves sört is forgalmaz, tulajdonosai pedig részesei a talán legjobb, legizgalmasabb sörfőzdének, a Legendának. Láttunk már ilyet, amikor a borszaküzlet-tulajdonosból (Pauli Zoltán) vagy bor-szakújságíróból (Losonczi Bálint) borász lett, miért ne ütné fel a fejét e jelenség a sörök világában is?
Végül két szó a vidékről Kelet-Magyarországra fókuszálva. A helyzet a kézmuvessorok.hu kimutatása szerint nem túl rózsás. Békésszentandráson kaphatók a helybeli sörfőzde sörei a főzde saját kocsmájában, Miskolcon a Kortyoldában a Serforrás sörei, a Budai Gourmet-n sikerrel bemutatkozó Zipsben pedig a főzde saját sörei (www.zips.hu), amit komoly sörkorcsolyákkal kísérhetünk. Szegeden a Smooth café kínál néhány kézműves sört, s ezzel a lista végére értünk. Ha valaki eljutott a Duna-Tisza közéig és jó magyar sörre vágyik, utazzon fel a Székesfővárosig, megéri. De még onnan is van továbblépési lehetőség Fót és Győrzámoly irányában, ahol söröző és sörfőzde egyaránt működik. De erről majd legközelebb a sörfőzdék kapcsán.

Dorozsmai Endre

 A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése