2013. október 31., csütörtök

Török Étterem (Hungária körút, Bíró Lajos utca sarok)



Lázár Ervin felnőtt meséinek egyik legjobbja a tűzről szól, arról, hogy miként nézne ki a tűz nélküli világ. Amire szerencsére még várni kell, s megkockáztatható az is, hogy az emberből soha nem fog kiveszni a nyílt vagy burkolt, de rendkívül mélyen kódolt tűzimádat. Nem véletlen, hogy sokak számára kiemelt hívószó, ha azt hallják egyik-másik vendéglőről vagy gyorsétteremről – például a Zorbáról vagy a Montenegroi Gurmanról –, hogy parázson sütik azt, ami a tányérra kerül, legyen szó tintahalról, zöldkagylóról vagy pljeszkavicáról.
Egy ilyen török éttermet fedeztünk fel a minap a Hungária körút és a Bíró Lajos utca sarkán. 
A hűtőpultban bizalomgerjesztő nyársak, 
többek között bárányhússal és darált hússal, 
amit faszénparázson percek alatt megsütnek, mögötte minibolt török termékekkel, az olívaolajoktól, olajbogyóktól a gyümölcsleveken át a tejtermékekig, az ételpultban pedig az ismert választék, gyros, padlizsánételek, húsos zöldségraguk, baklava.
Mi idő hiányában gyrost, paradicsomos padlizsánt, csicserborsós bárányt és baklava-t csomagoltattunk. 
A gyros nem volt rossz, de jó lett volna az összeállítása előtt kicsit rápirítani a tortillalapra, a főételek izgalmasak voltak, és otthoni reprodukálásra indítottak, a baklava pedig finom, szaftos volt. A felszolgálónk remekül tette a dolgát, kedvesen, kommunikatívan, az árakról pedig annyit, hogy minderre (kis adagokat számolva), egy török kenyérrel, egy ayrannal és egy 100%-os gránátalmalével együtt 3000 ft-t fizettem. Meg is ígértem, hogy jövünk még.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.
A Török Étteremben 2013. október 27-én voltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése