Noha színvonalas
helyek, mint amilyen az Arcade bisztró, bezárni kényszerülnek, de azért javában
zajlik még a bisztró-forradalom. Új neveket kell megtanulnunk: Dettó bisztró, Kispiac,
Sonkaarcok, Budapest bisztró, kinyitott újra a Hegedüs Gyula utcában a Laci!Konyha!.
A Budapest
bisztróba vezetett a nemrégiben az utunk, ahol a menü rögtön elcsábított.
De
tud a hely többet is, mint amit a menü kínál. A dekoráció rendkívül jól
kitalált, impozáns, hogy az étterem egyik szárnyában teljes belátás van a
konyhára, itt aztán semmit nem rejtenek véka alá. A szakácsok magabiztosan
mozognak, egy mozdulat nincs hiába, minden patyolat-tiszta, rendezett.
Ettünk lebbencslevest,
rántott karajt,
vadas marhát spagettivel
és hagyományos krémest.
Korrekt,
házias ízeket nyújt a Budapest bisztró menüje. Kértünk még „Vidéki kacsa-rillettes-t
burgonyatalléron bodzás sült káposztával”, ez sem volt rossz, de a húst e klasszikus
fogásban jobban szeretem nem ennyire finomra darálva, sőt egyáltalán nem kell
darálni.
A rillettes az rillettes s nem pástétom. A burgonyatallér inkább
szirom volt, ízletes, de csak szimbolikus mennyiségű, értékeltük viszont a házi
kenyér minőségét. A jó ételek mellé jó borokat is kínálnak a magyar élvonalból a
Szepsy pincétől a Tiffán pincészeten keresztül a Konyári pincéig, valamint néhány
nemzetközi klasszist. Aki megengedheti magának, megrendelheti a legendás
Chateau Petrus 1994-es évjáratú borát potom 390.000 ftért, de kapható a szintoly
legendás Chateau Margaux 1989-es évjárata is, „mindössze” 170.000 Ft-ért.
A kiszolgálást még
lehet egy kicsit szervezni, négy felszolgálóval volt dolgunk, mindenki kedves
volt, de is tény, hogy a nagy kavarodásban étlaphoz nehezen jutottunk.
Összességében kellemes, jól berendezett, jól kitalált hely a Budapest bisztró,
a déli menü pedig, mint a legtöbb jó helyen, itt is zavarba ejtően kedvező ár-érték
arányt mutat.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése