Az éttermek tipikus
hibái közül a legfelháborítobbnak a hamisítást tartom. Persze nagyon zavaró, ha
egy igényes, zsenge hal, például egy süllő vagy pisztráng hűtőízű, és ezért
cipőtalpszárazságúra sütik. Vagy szárazra sütik, holott nem is hűtőízű. Zavaró,
ha mirelitárut használnak friss helyett, ha nem a megfelelő fokozatúra sütik a
steaket. De ezek bizonyos fokig elnézhető hibák, főleg akkor, ha egyébként a
teljesítmény korrekt.
Arra viszont nincs
mentség, amikor egy alapanyagot olcsóbbal hamisítanak vagy ha egy beígért fontos
elem nem is kerül a tányérra. Van a hamisításnak néhány, szinte öntudatlan,
általánosan elterjedt változata, ezek egyikére Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus
szokta a figyelmet felhívni: a kéksajttal töltött vagy kéksajtmártással
felszolgált ételeket alapból rokfortosnak nevezik, miközben a rokfort árának
harmadáért negyedéért kapható márványsajtot használják hozzá. Tenyésztett
halakat balatoninak tiszainak, dunainak mondanak az étlapon arcpirulás nélkül.
Nem ritka, hogy
erdei gombaként adják el a csiperkét, ami már vastag és kétségkívül tudatos becsapás.
Legelterjedtebb és legfelháborítóbb hamisítás, amikor harcsa vagy süllő helyett
a Mekong deltájában rettenetes körülmények között tenyésztett, dömpingáron
kapható pangasiust adnak, ezzel találkoztam már Nagybányán, Szinérváralján,
Domaszéken, Karcagon, Nyíregyházán, Móron, Békéscsabán, hogy csak a hirtelen eszembe
jutó élményeimet idézzem fel.
De most nem ezt az
egyébként vérforraló gazemberséget akarom kivesézni, hanem azt, amikor egy
jónevű, ínyenc éttermeket is kiszolgáló üzlethálózat hamisít: a halas pultjáról
híres Metro. (Apropó halaspult, múltkor fekete kagylót és osztrigát vettem a
szegedi Metro-ban, hűtőtáskába helyezett hűtőtasakban, jégen hoztam haza, itthon
egy napot állt a még sok napig garantált áru, hideg hűtőben, mégis
felhasználáskor a kagylónak szaga volt, az osztrigák fele pedig már nem élt, a
tengervíz nem volt bennük felnyitáskor. Egyhamar nem fogok kagylót venni a
Metroban.)
Íme nézzünk meg két
fényképet,
nézzük meg, ahogy az áruház illetékesei lazacnak hazudják a gyermekek
általi fogyasztásra nem javasolt FESTETT TŐKEHALAT. Megérdemelnék, hogy valaki, akinek nálam több ideje van, eljárást indítson ezügyben, mert amikor már az üzletben is hazudnak, méghozzá
teljesen hülyének nézve a vevőt, az tényleg a teteje mindennek.
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült.
A felvételt 2012. október 5.én készítettem a szegedi Metro-ban.
tudom régi a bejegyzés, de én erre csak most figyeltem fel, mármint hogy tőkehal lett a lazacból
VálaszTörlésén anno ezt lazacként vettem, ahogy a darált verzióra is lazac volt írva, és mivel életemben először ettem így is nyeltem le, sós volt meg minden ízlett is, kedvencem lett sokat ettem és vettem (2006-2010 környékén)
aztán jött mindenféle rendelkezés, chipsadó miegymás, és szerintem ezért maga a gyártó átnevezte a terméket az olcsóbb tőkehalra (ettem tőkehalat és az más) vagyis az áruház tehet róla legkevésbé, figyelmetlenek, így szokták meg így írják ki rutinból
vagy most akkor ez tényleg festett tőkehal, és még sose ettem lazacot? :D