2012. október 23., kedd

Lazacnak hazudja a festett tőkehalat a szegedi Metro



Az éttermek tipikus hibái közül a legfelháborítobbnak a hamisítást tartom. Persze nagyon zavaró, ha egy igényes, zsenge hal, például egy süllő vagy pisztráng hűtőízű, és ezért cipőtalpszárazságúra sütik. Vagy szárazra sütik, holott nem is hűtőízű. Zavaró, ha mirelitárut használnak friss helyett, ha nem a megfelelő fokozatúra sütik a steaket. De ezek bizonyos fokig elnézhető hibák, főleg akkor, ha egyébként a teljesítmény korrekt.
Arra viszont nincs mentség, amikor egy alapanyagot olcsóbbal hamisítanak vagy ha egy beígért fontos elem nem is kerül a tányérra. Van a hamisításnak néhány, szinte öntudatlan, általánosan elterjedt változata, ezek egyikére Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus szokta a figyelmet felhívni: a kéksajttal töltött vagy kéksajtmártással felszolgált ételeket alapból rokfortosnak nevezik, miközben a rokfort árának harmadáért negyedéért kapható márványsajtot használják hozzá. Tenyésztett halakat balatoninak tiszainak, dunainak mondanak az étlapon arcpirulás nélkül.
Nem ritka, hogy erdei gombaként adják el a csiperkét, ami már vastag és kétségkívül tudatos becsapás. Legelterjedtebb és legfelháborítóbb hamisítás, amikor harcsa vagy süllő helyett a Mekong deltájában rettenetes körülmények között tenyésztett, dömpingáron kapható pangasiust adnak, ezzel találkoztam már Nagybányán, Szinérváralján, Domaszéken, Karcagon, Nyíregyházán, Móron, Békéscsabán, hogy csak a hirtelen eszembe jutó élményeimet idézzem fel.
De most nem ezt az egyébként vérforraló gazemberséget akarom kivesézni, hanem azt, amikor egy jónevű, ínyenc éttermeket is kiszolgáló üzlethálózat hamisít: a halas pultjáról híres Metro. (Apropó halaspult, múltkor fekete kagylót és osztrigát vettem a szegedi Metro-ban, hűtőtáskába helyezett hűtőtasakban, jégen hoztam haza, itthon egy napot állt a még sok napig garantált áru, hideg hűtőben, mégis felhasználáskor a kagylónak szaga volt, az osztrigák fele pedig már nem élt, a tengervíz nem volt bennük felnyitáskor. Egyhamar nem fogok kagylót venni a Metroban.)
Íme nézzünk meg két fényképet, 

nézzük meg, ahogy az áruház illetékesei lazacnak hazudják a gyermekek általi fogyasztásra nem javasolt FESTETT TŐKEHALAT. Megérdemelnék, hogy valaki, akinek nálam több ideje van, eljárást indítson ezügyben, mert amikor már az üzletben is hazudnak, méghozzá teljesen hülyének nézve a vevőt, az tényleg a teteje mindennek.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára  készült.
A felvételt 2012. október 5.én készítettem a szegedi Metro-ban.

1 megjegyzés:

  1. tudom régi a bejegyzés, de én erre csak most figyeltem fel, mármint hogy tőkehal lett a lazacból

    én anno ezt lazacként vettem, ahogy a darált verzióra is lazac volt írva, és mivel életemben először ettem így is nyeltem le, sós volt meg minden ízlett is, kedvencem lett sokat ettem és vettem (2006-2010 környékén)

    aztán jött mindenféle rendelkezés, chipsadó miegymás, és szerintem ezért maga a gyártó átnevezte a terméket az olcsóbb tőkehalra (ettem tőkehalat és az más) vagyis az áruház tehet róla legkevésbé, figyelmetlenek, így szokták meg így írják ki rutinból

    vagy most akkor ez tényleg festett tőkehal, és még sose ettem lazacot? :D

    VálaszTörlés