2012. október 23., kedd

One More Beer (Arad)

A hajdan elsöprő magyar többségű Aradon a magyarság ma a lakosság egy tizedét teszi ki. Ez a tíz százalék is fogyóban van, mert ez a közel húszezer ember nem tömbben él s nem párhuzamos társadalomként, hanem szétszórva a közel kétszázezres városban, egyre mélyebben integrálódva a román közegbe. Fontos hát, hogy legyenek magyar találkozóhelyek. Ilyen a Jelen Ház terasza, kocsmája és vendéglője, ilyen néhány magyar tulajdonban levő kocsma. S persze a kulturális előadások. 
Legutóbbi kellemes élményem e kettőhöz kötődik, megnéztük az Aradi Magyar Kamaraszínház előadásában a Vodka polkát, majd beültünk a fiammal egy sörre a One More Beerbe.
Kellemes hangulatú, jó kis kocsma, a pult mögött a hölgy beszélt magyarul, régebben arról volt híres ez a hely, hogy a nyolcvanas évek magyar rockzenéje szólt benne. Most talán Metallica vagy valami más 30 évvel ezelőtti kemény fémzene. Diszkrét világítás, szeparék, meghittség. A sör pedig fenomenális volt. Staropramen címszó alatt sok mindent csapolnak. Ez itt és most kifogástalan volt. Tartós volt a habja, telt és épp kellően kesernyés az íze, tökéletes - értsd nem túl alacsony - a hőmérséklete.
A tömények nem olcsók, a borok viszont alig drágábbak, mint a kereskedelemben.





Jövünk még.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése