2012. október 22., hétfő

„Sasu” „Csárda” (Arad, Fő út – hajdani Andrássy tér – az evangelikus, vöröstéglás templommal szemben)




Aradon gombamód szaporodnak a házias erdélyi kosztot kínáló Fast Food feliratú gyorséttermi egységek. Jellemzően jénai tálakban, hűtőpultban sorakoznak a tíz dekára megadott áron kimért ételek, amit rendelés után mikrohullámú sütőben melegítenek meg. 
E gyakorlatot helytelenítem, mert eme szerkezettel szemben mély gyanakvásaim vannak, de azért néha be-betérek egyik-másik ilyen jellegű helyre.
Az egyik nemrég nyitott egység magát a magyar konyha elkötelezettjeként határozza meg, gondoltam, meglátogatom, s amit kérek, becsomagoltatom s otthon felmelegítem sütőben. A kínálat viszonylag szerény és kevéssé üt el a hasonló helyekétől. Egy egyetlen étel van, ami specifikus lenne, a halászlé, de ez sajnos éppen nincs.
Kínálnak még „székely gulyást” - ez így, magyarul szerepel az üzlet bejáratánál elhelyezett egyébként román nyelvű fekete reklámtáblán, akárcsak a szintén magyarul feltüntetett babgulyás - de szemre nem sok köze van a Székely József egykori vármegyei főlevéltáros által alkalmilag kétféle maradékből, sertéspörköltből és párolt savanyú káposztából „megkomponált” ételhez. A babgulyás sem tűnik gulyásnak, hanem valami sokkal sűrűbb ételnek, a többi fogás a klasszikus választékhoz tartozik, sült csülök, krumpli, rizs, rántott ez meg az, a Cordon Bleu épp akkor frissen készül el, amikor a magam ételeit rendelem, konkrétan húsz deka babfőzeléket, almapaprikával és két fasírttal, továbbá két töltelék káposztát némi aprókáposztával.
A babfőzelék korrekt, némi sót még elviselne, de mint kiderül, a hiányzó só a fasírtba került. A töltött káposzta úgy jó, ahogy van, a töltelékeknek van tartása, a káposzta puha, de roppan, az ízesítést is eltalálták.
A „Szász”-hoz címzett „csárdának” ugyan semmi csárda jellege nincs, de a gyorséttermi műfajban hozza a jó-átlagos szintet. Az árakra sem lehet panasz, a felsoroltakra ezer forintnak megfelelő lejt fizettem. Nem lesz a törzshelyünk, de ha épp gyorsan kell enni valami laktatót kevés pénzért, akkor klasszissal jobb, mint két a saroknyira fekvő Mc Donald’s.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült.
A "Sasu" "Csárdában" 2012. október 22-én jártam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése