A múlt hétvégén a Székesfővárosban
három fesztivál is megrendezésre került egymással párhuzamosan. A Belvárosi
fesztivál, mely három helyszínen zajlott, elsősorban zenei jellegű volt, de
megmozgatta a lacikonyhásokat és a borászok egy részét is, ismét a XXII. kerület
adott otthont a Camponával szemben a Rózsakertben a Tiffán Zsolt borász és
Ferenczi György blues-zenész által reklámozott Kárpát medencei borásztalálkozónak,
fenn a Várban pedig első ízben rendezték meg a Libamájfesztivált, ahol a libamájas
ételeket kínáló vendéglők, tokaji borászok mellett a legkülönbözőbb kézműves
szakmák képviselői állítottak ki.
Hadd legyen szó
ezúttal erről a frissen debütált rendezvényről, mely reméljük meghonosodik,
hagyománnyá nemesül. Hallottunk ugyan olyan hangokat a tömegben, hogy ma már
mindenből fesztivált rendeznek, lásd csülökfesztivál, halászléfesztivál,
kocsonyafesztivál, hogy most ne a jól ismert sajt- és borfesztiválokkal
példálózzunk, de ez egyáltalán nem baj, sőt, kifejezetten jó, ha e fesztiválok
képesek értéket felmutatni. Márpedig minden olyan rendezvény, mely a magyar
fogyasztóközönség figyelmét felhívja minőségi, kézműves magyar termékekre, az
értékhordozó és értéknépszerűsítő.
Ügyes fogás volt,
hogy a 2000 Ft-os belépőt a szervezők levásárolhatóvá tették a Magyar Kézműves
Termékek boltjában, 5000 Ft-os vásárlás esetére, ez jót lendíthet a lényegét a
nevében hordó óbudai remek bolt ismertségén és forgalmán.
A
Libamájfesztiválra kitelepült több bisztró, a Nu, a Tigris, a szentendrei Kereskedőház,
továbbá a Gold majd a Hold bisztró konyháját vezető s a Gasztroangyal című
kiváló műsorból is ismert Kerekes Sándor nevével fémjelzett Almárium, melyek
standjánál különbféle libaételeket lehetett rendelni elérhető áron, ott volt a
Di Vino, az egyik legismertebb és legpozitívabb hatású borbár, mely képes volt
a divatot diktálók közé felemelkedni úgy, hogy kínálatában a legjobb magyar
pincészetek második generációjának borai szerepelnek elsősorban, vagy tán
kizárólag, többek között Gere Andrea, Miklós
Csabi, ifj. Gál Tibor, Demeter Novák Endre, ifj Takler András borai sorjáznak a
polcokon.
Találkoztunk fűszeres
standdal is, melynek képviselője a hagyományos és egzotikus fűszerek garmadával
települt ki, saját készítésű keverékeket is beleértve, s nem álltuk meg, hogy
ne nyúljunk a pénztárcánkba a kézműves sajtos standnál, legizgalmasabbnak a
hortobágyi érlelt camembert tűnt, de szerettük a kecskesajtokat és a különböző
érlelt kisszériás sajtokat egytől egyig. Elmaradhatatlan volt persze a kézműves
csokoládé, bizarr párosításnak tűnhet, de kínáltak libatepertős és libamájas
csokoládét is, a bevett ízek mellett.
A tokaji borstandok
számát keveselltük, viszont örömteli volt a több helyütt is látható magyar
italokat kínáló vegyes stand, ahol magyar kézműves sört (ez lehetett volna jobb
is), magyar borokat és pálinkákat lehetett kapni kimérve decire illetve két
centre, s persze szódát s nem mellékesen Hargita Gyönge ásványvizet. A
választék nem szabták túl szélesre, de az áttekinthetőségnek is megvan a maga
előnye.
Mint Aradhoz kötődő
ínyenc legjobban a szegedi Bistorant stábjával való megismerkedési lehetőségnek
örvendtem, mondtam is a standot népszerűsítő, feladatát rendkívül lelkesen és
hitelesen ellátó fiatalembernek, hogy sajátos, hogy Aradról Budapestre kell
utazzon az ember, hogy megismerje túlzás nélkül legreménytelibb szegedi
vendéglőt.
A Bistorant csapatának filozófiájára érezhető hatást gyakorolt a sokat
emlegetett gasztro-forradalom eszmeisége: szezonalitás, regionalitás, minőségi
alapanyagok és azok tisztelete, igényesség, kreativitás. Étlapjukon magyar
ételek szerepelnek, modern technológiával elkészítve, beleértve a konfitálást
és a vákuum alatti alacsony hőfokon és hosszú ideig tartó hőkezelést („sous
vide”), mely eljárások nagyban hozzásegítenek az alapanyagok belső értékeinek
megtartásához. Értékelendő az is, hogy kínálnak állandóan változó heti menüt, s
mindezt igencsak baráti áron - Szeged központjában.
Mi a legtöbbet a
Seafood nevű cégnél vásároltunk, ahol kedélyesen elbeszélgettünk a fesztiválra
delegált képviselőjükkel, megtudtuk, hogy a név nem véletlen, valóban
halfüstöléssel foglalkoznak elsősorban, de a fesztiválszervezők úgy vélték,
hogy a hal túlságosan távol áll a libamájtól, így baromfitermékekkel jöttek
elsősorban, mi füstölt kacsamellet, libamellet, csirkemellet és libamájat
vásároltunk.
Tisztességesen elkészített, a nitrites pácsón kívül semmilyen adalékanyagot
nem tartalmazó termékeik azóta kóstolást nyertek köreinkben – közmegelégedésre.
A közönség estére
gyűlt be igazán, ami alighanem összefüggésben volt a nyolc órakor pontosan
színpadra lépő Rúzsa Magdi fellépésével.
Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy
a szervezőknek színes programot sikerült összehozni és igen izgalmas kínálatot
felvonultató kis magyar cégeket megmozgatni a rendezvény érdekében.
Várjuk a jövő évit!
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló tegnapi számában jelent meg, ha minden igaz.
Uj Péter legújabb origós gasztromegmondása szerint az egész fesztivál kb. egy rakás sz*r volt...
VálaszTörlésKinek higgyek? :)
Egy rendezvény megítélése elég szubjektív műfaj. Én leírtam miért tetszett. Gondolom U.P. is leírta, hogy neki miért nem.
VálaszTörlésA kettő egyszerre lehet igaz és hiteles.
Olvastam fanyalgó kritikákat a tavalyi Gourmet-ról is. Idén sikerült eljutni, és életem egyik legjobb gasztro-élményével gazdagodtam. Majd írok róla.