A plázákat és a
bevásárlóközpontokat, mint a globalizmus fellegvárait és a fogyasztói
idiotizmus terjesztőit konzervatív ember nem szereti. Mégis néha elvetődünk
ilyen helyekre s meglepődünk, hogy gasztronómiailag a „genius loci” által
meghatározott, silány teljesítményű tucat-gyorséttermek mellett egész korrekt
vendéglátóipari egységek is akadnak. Hogy
most ne budapesti példával hozakodjunk elő, bár ilyen is akad, nem is kevés,
Temesváron a Iulius Mall nevű komplexum keretén belül működő La Vela nevű olasz étteremben
ettük az egyik legjobb raviolit és pizzát, de e helyek számát gyarapítja az
aradi Galeria Centerben működő Libanoni étterem is, ahol a minap étkeztünk.
A berendezés illik
a hely nevéhez, bár kicsi hideg, több intimitás elférne benne. A kiszolgálás
kedves, az ételek pedig autentikusak.
Ettünk humuszt frissen sült arab lapos
kenyérrel,
napi menüt, amiben volt gombaleves, tandoori csirke, sült krumpli,
fokhagymamártás valamint desszert, továbbá egy hússal töltött arab lepényt.
Mindehhez házilag készített gyömbéres, mentás limonádét ittunk. A humusz és a
csokispiskótára emlékeztető desszert korrekt volt, a kenyér fenomenális, friss
omlós, álomfinom, a csirkét nem sütötték át kellően, de fűszerezése remek volt,
akárcsak az arab lepényé és a gombakrémlevesé, a sült krumpli pedig helyben készült
s nem valahol a világ másik végén fagyasztották le félkészen. (Ez természetes
lenne egy olyan országban ahol annyi burgonya terem, mint egyedül
Székelyföldön, de sajnos a legtöbb vendéglőben, akárcsak a megmaradt
Magyarországon mirelitárut adnak.) Minderre fizettünk írd és mondd 2500 Ftnak
megfelelő lejt, ami különösen egy plázán belül működő étteremben ledöbbentően
alacsony összeg.
Kellemes meglepetés
volt az aradi Libanoni étterem, megyünk még.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
A Libanoni étteremben 2012. május 29.-én jártunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése