Fogas kérdés, hogy jót tesz-e a kínai konyhának az, hogy lassan minden
második utcában beleütközünk egy kínai büfébe, melyben elfogadható áron többé-kevésbé
elfogadható minőségű egyen-ételt fogyaszthatunk. Az ismertség és a
megbecsültség nem jár mindig együtt. Miközben a világ egyik legjelentősebb
konyhájáról beszélünk, melynek hiteles képviselői aggódva figyelhetik az európaizált,
silány minőségű mű-kínai rohamos terjedését.
Ha mélyebbre akarunk tekinteni a tucatbüféknél, ínyenc körökben az első
tipp, amit úgyszólván bárkitől kaphatunk, majdnem biztos, hogy egy bűvös névben
fog koncentrálódni: Wang.
Wang mesternek több étterme is volt, jelenleg kettő viseli a nevét, mint
azt a honlapjáról megtudhatjuk. A Telepy utcait próbáltuk ki először és olyan
különlegességekre összpontosítottunk, melyek másutt nem kaphatóak. Előételeket ettünk
elsősorban. Sült apróhalat, vegyes belsőséget pikáns mártásban, száz napos
tojást (melyről megtudhattuk, hogy nem is száznapos, csak úgy néz ki, tény,
hogy elemi averziókat piszkál fel az emberben az egyébként ízletes, de riasztó
esztétikájú étel), „ízletes sertésfülfalatokat”, „étvágygerjesztő pacalt”.
Az ételek izgalmasak voltak és ízletesek, az apróhalat leszámítva, amit
túlsütöttek szinte üresre. Kipróbáltunk egy klasszikust is, lássuk, hogy készítik
itt, hát bizony Wang mester apró tavaszi tekercsei és a nem ritkán állott ízű tucatszörnyűségek
között zongorázni lehetne a különbséget. Egyszóval Wang mester Telepy utca konyhája
megbízható, s ha a korrekt kulináris teljesítményhez hozzávesszük a barátságos
árakat és a kedves kiszolgálást, akkor bizony azoknak is jó szívvel ajánlhatjuk
az egyébként teljesen flancmentes, szolid helyet, akik gyanakvással szemlélik a
kínai vendéglőket.
A Gizella utcai Wang étteremről pedig legközelebb!
Dorozsmai Endre
Jobb lett volna rögtön a blog indulásakor feltenni ezt a kis írást, melyet a Demokratának adtam le. Akkor szinte friss volt. Most ráadásul úgy hallani, hogy a Telepy utcai étterem bezár. Őrizze emlékét ez az írás. (Közben benéztem a honlapra, azt írják, hogy három napig még nyitva tartanak. No, hajrá!)
Sajnos nem leltem meg az itt készült képeket, így a világhálóról halásztam párat. Wang mester portréja a Dining Guide honlapjáról való, az egyik ételfotó az étterem honlapjáról, a másik Mennyei Mignon blogról. Ha bárki jelzi, hogy zavarja fotójának forrásmegjelöléssel történő átvétele, jelezze s a fotót leszedem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése