Malatinszky Csaba a
villányi borkészítés fenegyereke. Tökéletességre törekvő, maga útját járó
ember, aki sokat tett azért, hogy a villányiakkal és a világgal egyaránt
elfogadtassa: e borvidék vezető fajtája a Cabernet Franc kell, hogy legyen,
mely itt érzi magát a legjobban.
Malatinszky is
nyitott a nemrégiben egy ízlésesen berendezett kis borozó-falatozót Villány
központjában, ahol a pincészet borai mellett ügyesen elkészített borfalatkákat,
de akár ebédet is lehet fogyasztani.
A választék szűk, kínáltak kétféle hideg
előételt, háromféle főételt és egy desszertet, korrekt árviszonyok mellett. Értékeltük,
hogy a borok mellett tartanak limonádéválasztékot és frissen facsart narancslevet
is, hogy a „vezető beosztásúaknak” se kelljen üdítőnek csúfolt ipari
borzalmakat, kólát vagy hasonlókat fogyasztani.
Ránk még egy kiadós
ebéd várt, ezért csak apróságokat rendeltünk, tételesen mangalicakrémes kanapét
valamint Créme Brullée-t. Hozzá némi tanakodás után, pincéri rábeszélésre a
Serena fehér cuvée-t választottuk, mely a Decanter közismert szerzője, Steven
Spurrier szakíró szerint a tavaly a legjobb európai fehérbor volt. Minket nem
hatott meg a bor, ittunk már sokkal jobbat, Villányból és nem Villányból, de
Malatinszky Csabától is. Kissé meglepett, hogy a pálinkát előhűtött, jeges stampedlis
pohárban szolgálták fel, holott köztudott, hogy e nemes nedű 16-18 fokon adja
ki leginkább az illatát és zamatát.
A kanapé tisztes
adag volt, ízletesen elkészítve, egy rillette-szerű zsíros-húsos krémmel kenték
meg a pirítósokat, a Créme Brullée pedig egyesen kiválónak bizonyult. Rokonszenves,
szeretnivaló hely a Malatinszky Borterasz, betérünk majd máskor is.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült 2011. októberében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése