A Viktória Panzióra tavalyi Tusványosi
szabadegyetem idején figyeltem fel, amikor egy igen kellemes reggelit
fogyasztottam el baráti áron.
Értékeltem, hogy a kínált ételek nagy része házi
készítésű volt, a zakuszka, a padlizsánkrém, az egyik szalámi, a rántottát nem
porból készítették (bár, jegyezzem meg, ez a betegség Székelyföldön egyébként
sem jellemző), bundáskenyeret is kínáltak, a kenyér pedig házi jellegű székely
burgonyás kenyér volt.
Kínálnak persze ebédet és vacsorát is. Az étlap meglehetősen hosszú, egyedül levesből 14 félét tartanak, közte erdélyi klasszikusokat, tárkonyos pityókalevest, erdélyi csorbát, pacallevest, de van gulyásleves is marhalábszárból, tyúkhúslevest és különböző krémlevesek. Vannak még klasszikusok csirkehúsból, sertéshúsból, marhahúsból, közel húszan összesen, a székely karajtól a töltött káposztáig. Az Erdélyben megszokott fogásokon kívül tartanak pacalpörköltet, csülköt Pékné módra és gyrost is. A halételek pisztrángból pangasiusból, pontyból, harcsából készülnek, a panírozott illetve „roston” sütött variánsok mellett van halászlé és halpaprikás is. Szép a teraszuk és hangulatos a belső tér egy része is, fából ácsolt kézműves padok, belső gerendázat adnak rusztikus hangulatot.
A kiszolgálás kedves. Nagycsoportos étkezés keretében ettünk húslevest rántott
húst krumplipürével és töltött káposztát. Az ételek, ízre, állagra korrektek, háziasak
a krumplipüré krumpliból készül, nem spórolják ki belőle a vajat, a húst nem
klopfolják agyon, a húsleves nem vegetából van.
Jó szívvel ajánlható hely.
Dorozsmai Endre
A szöveg blog számára készül, de lehet, hogy megjelenik majd az "analóg" sajtóban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése