Szinte
közhelyszámba megy, hogy a Főváros, de valójában egész Magyarország legdrágább
övezete a Vár-negyed. A szolgáltatások színvonala pedig nem mindig nő fel az
árakhoz. Ehhez képest az ember örül, ha középmagas áron tisztességes konyhai
kivitelezéssel találkozik.
Ilyen élményünk volt a nemrégiben a Magyarság Háza
Kávézó. Az épület igencsak kellemes emlékeket ébreszthet a borrajongókban,
hiszen itt működött hosszú időn keresztül „a” Magyar Borok Háza. (A borászok
számára kevésbé kellemes az emléke, akivel csak beszéltem e témáról, mindenki
panaszkodott, hogy bennragadt a pénze e műintézményben.) Nem tudom, működik-e
még e néven bármi is még ott, az átfazonírozott Borok Háza nem nyert meg,
kínálatuk ár/érték aránya nyomába nem ért a korábbiakénak. 2000. május elsején
voltunk itt először, akkor 2000 Ft-ért kapott az ember egy poharat meg egy
kevés fűrészporszerű száraz rágcsálnivalót, és két órára bevehette magát a
Magyar Borok Háza pincéjének labirintusába, ahol az összes magyar borvidék
képviselve volt s egyes borokat nyitva talált. Ezekből pedig szabadon
tölthetett magának. A hivatalos verzió szerint 60 bor volt nyitva a valóságban
jellemzően 54, nemegyszer jegyzetelve végigittuk a kínálatot 2000 és 2005
között. Később emelték a beugrót, de még mindig kedvező volt azok számára,
akiknek nem probléma 50 vagy annál több bort megkóstolni. Ennyit a
nosztalgiáról.
A Magyarság Háza
Kávézó terasza a Szentháromság térre, a Mátyás templomra illetve a
Halászbástyára néz, egyike a legszebb éttermi teraszoknak. Mivel ez volt aznap
az első étkezésünk, reggeliszerűt rendeltem, a többiek megelégedtek kávéval,
üdítővel. Kértem egy tatárvariációt valamint egy áfonyás sajttortát. Az első
fogást dizájnosan tálalták, az ízek is rendben voltak.
A bélszíntatár esetében
kiemelném, hogy a húst vagdosták és nem darálták péppé, a másik két elem nem
volt valójában tatár, amit persze eleve tudni lehetett: sem a füstölt pisztráng,
sem a sonka nem nyers, így erős túlzás tatárnak nevezni. Ipari toastkenyeret
kínáltak hozzá, jóval kevesebbet, mint amennyi az egyébként ízletes szendvicskrémek
mennyiségéhez elég lett volna, de sebaj, apránként kértünk még 3 kosár
kenyeret. A sajttorta nem volt a legfrissebb, kissé berepedezett, az áfonya jól
átszínezte a tölteléket, de íze rendben találtatott.
A szőlőszemekkel dúsított
mentás limonádé pedig kitűnő volt, ami banalitásnak tűnhet, de nem az,
hihetetlen, hogy jónak mondott helyeken milyen vacak limonádékat képesek az
ember elé tenni. (Tipikus hibák: késztermék kitöltése pohárba, ipari citromléhasználat,
-narancsléhasználat)
Pincérünk kedves
volt és készséges, igaz, hogy az egyik pincészet termőterületének égtáját is
jócskán eltévesztette pécsinek mondta a neszmélyi bort, majd amikor ezt a
palackot kezemben forgatva udvariasan jeleztem, zavarát hallgatással leplezte.
Kellemes időt
töltöttünk a Magyarság Házában, e két fogás alapján úgy hiszem, hogy más ételek
is kipróbálásra méltóak lennének.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése