Vannak igazi külvárosi legendák. Olyan
helyek, melyek leginkább úgy bővítik vendégkörüket, hogy az ott jártak
továbbadják pozitív tapasztalatukat. Ide sorolható többek között a Külvárosi
Kávéház, a Víg Kalmár, a Tortuga s persze vizsgálódásunk tárgya, a Zila
kávéház, étterem és cukrászda a XVIII. kerületben. (Nem tévesztendő össze a
kőbányai Zila vendéglővel, mely honlapja alapján szintén barátságosnak tűnik.)
Zila néven igen komoly komplexumot találunk a
megadott cím alatt. Szépen felújított régi épületben több, szebbnél szebb
teremben megannyi pincér sürgölődik, a sütemények hívogatóak és barátságos
árfekvésűek, az étlap csábító, a kiszolgálás gyors, az ízek is többnyire el
vannak találva. A borokat a Bortársaság válogatta össze jó érzékkel, és az
autóval érkezők sem kénytelenek valami kóla-borzalmat inni, mert választhatnak
a Méhes-mézes cég szörpjei közül.
Két személyes haltálat kértünk, volt rajta
hirtelen sült lazac és harcsa, rántott fogas, ráknyárs és tenger
gyümölcsei-koktél, vadrizzsel és párolt zöldségekkel körítve. A lazacot és
harcsát kissé kiszárították, de még a tűréshatáron belül maradt, a fogas
tökéletesre sikeredett, a rák szintén, a tenger gyümölcsei koktélból kihagytam
volna a préselt műrákot meg a kagylóhéj-törmeléket. A tartásmártás lehetett
volna tényleg tartár s nem majonéz, az asztalon is a virág természetes és nem
mű. A kiszolgálás meg egy fokkal kedvesebb, mosolygósabb és személyesebb.
No de ne legyünk telhetetlenek. A Zila kávéház
így is remek hely. S hogy el ne felejtsük: szerettük a záróakkordként
megrendelt áfonyás máktortát s rajongtunk a vele együtt érkező tokaji
aszúszeletért.
A szöveget 2008. januárjában írtam a Demokratának, akkortájt minden bizonnyal meg is jelent.
A Zila Kávéházban első ízben 2008. január 27-én jártunk. Azóta megfordultunk itt többször is, szinte évente. A színvonal változó, de nem megy egy bizonyos szint alá. A Zila a mai magyar vendéglátás fősodrán belül jó tippnek számít.
Tovább információk:
www.zilakavehaz.hu/
Tovább információk:
www.zilakavehaz.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése