A vidéki vendéglőket több osztályba sorolhatjuk. Vannak mindenekelőtt a
közepes, korrekt ár-érték viszonyt felmutató helyek, melyeknek akadnak
csúcsaik, de benne maradnak a klasszikus sablonban, a variálás többnyire abban áll
náluk, hogy mivel töltik a göngyölt rántott húst vagy adnak-e köretnek tócsnit hasábburgonya/rizs/petrezselymes
krumpli helyett. Ezek a legtöbb esetben szeretetre méltó vendéglátó kisüzemek,
ahonnan az ember elégedetten távozik, ha (egyébként teljesen indokolatlanul)
nem vár ínyenckonyhát fillérekért.
Utána következnek azok a helyek, melyek
igyekeznek árban utolérni a fővárost, de ezt a szolgáltatással nem ellensúlyozzák.
Végül pedig van néhány kiemelkedő étterem, melyek fővárosi vagy azt akár leköröző
szinten nyújtanak igencsak tisztességes árviszonyok mellett kifogástalan
szolgáltatást.
Ezekhez közelít a gyöngyösi Papa Razzi étterem, mely a mediterrán konyha
különlegességeit kínálja Mátrai borvidék központjában. (A borvidék
legjelentősebb borfalujából, a Gyöngyöstől kőhajításnyira fekvő
Gyöngyöstarjánból – itt munkálkodnak a Ludányiak, Németh Attila, Szőke Mátyás,
Benedekék, Kiss Balázs s elnézést azoktól, akik kimaradtak – visszafele jövet
kifejezetten ajánlatos itt megpihenni.)
Leültünk a fából ácsolt, ízléses és tágas teraszon
s némi tűnődés után
úgy döntöttünk, hogy a legkedvezőbb ajánlatot tesszük magunkévá. (Az egyszerűbb
húsételek – csirke, pulyka, sertés - köretet is beleszámolva 1500-1600 ft körül
mozogtak, ami mellesleg rendben van, viszont a tészták, pizzák 1000 alatt (!))
s rendeltünk gnocchit gorgonzola-mártással és spenóttal
valamint egy padlizsánt,
cukkinit, gombát, hagymát, paradicsomot és erőspaprikát integráló pizzát.
A
pizza mellé kérésre kiváló minőségű extra szűz olivaolajat kaptunk. Az ételek
is kitűnőek voltak, és mennyiség ügyében sem érhette szó a ház elejét. Kipróbáltuk
volna Zuppa Ingleset s a Pannacottat is, de kinéztünk egy cukrászdát korábban,
így a desszertekről nem számolhatunk be.
A számla (relatíve) lassabban jött, mint az étel, de ezt kompenzálta a
főúr kedvessége: mikor megdicsértük az étkeket, kiemelve, hogy a gnocchi nem
előregyártott, sablonos volt, elmondta, hogy szicíliai szakácsuk van, akivel
még a magyar nyelvű kommunikáció sem egyszerű. Ez pedig ugyanvalóst értékelendő
dolog, annyi ma a műolasz, gyengécske hely. A Papa Razzi bátran ajánlható városnézőknek,
borturistáknak és helyieknek egyaránt.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült 2006 szeptember 14-én.
A Pappa Razzi étteremben 2006. szeptember 10-én voltunk.
A hely nevére a google ad néhány találatot, de hivatalos, működő honlapot nem leltem. Attól még lehet, hogy nem szűnt meg az étterem.
2010 táján még megvolt, de akkor nem éreztük, hogy különösebben kiemelkedne a honi olasz helyek átlagából.
VálaszTörlés