A nyár a Kádár
rendszerben sokak számára a Balatont jelentette s ez szerencsére bizonyos mértékig
ma is így van. Ha panaszkodik is a közönség az árviszonyok miatt, akkor is
ténykérdés, hogy egy horvát- vagy olaszországi tengerparti nyaraláshoz képest a
Balaton igencsak takarékos megoldásnak számít. Nem véletlen, hogy a 2010-ben
megújult Magyar Konyha összes eddigi nyári összevont lapszáma a Balatonnal
foglalkozott, az idei pedig egy külön balatoni mellékletet is tartalmaz. A Balaton pedig nemcsak a belföldi és nyugati
turisták számára, hanem az erdélyieknek is vonzó célpont lehet, így igencsak
indokolt számba venni röviden a gasztronómiai szempontból megbízható helyeket.
A keret szorításában csak a legjobb helyekre összpontosul vázlatszerű
beszámolóm.
Az északi parton a
legjobb éttermek egyike a Káli Art Inn, akkor is érdemes rákattintani
informatív és esztétikus honlapjukra, ha nincs még tervbe véve a balatoni
kiruccanás (www.kaliartinn.hu). Séfjük, Gál Attila korábbi a
budapesti Ráspi (később Márgál) éttermet vezette, izgalmas, megőrizve megújító
filozófiája a lehető legjobb irányba mutat. Azt képviseli, mint a déli parton a
Kistücsök, Békéscsabán a Brill, Székesfehérváron a 67, Mádon a Gusteau
Élményműhely vagy Egerben az Imola Udvarház.
Megbízható konyhával,
saját alapalapanyagokra építve (mangalica, szürkemarha, rackajuh) működik
másfél évtizede Szeremley Huba étterme. A szőlőlugas-fedte teraszról csodálatos
kilátás nyílik a Balatonra s déli partra. A honlap fejlesztés alatt áll, de legfőbb
információk elérhetők a régi változaton. http://www.szeremley.com/regi/index.html.
Veszprém nincs
ugyan a Balatonparton, de mindenképpen a tó vonzáskörzetében tartozó város.
Ráadásul a legfontosabb vidéki gasztronómiai központok egyike, a lakosságra vetített
ínyenc éttermek számát tekintve csak Győr versenyezhet vele. Veszprémben
működik a Villa Medici nevű luxusétterem (http://www.hotelvillamedici.hu/),
a
megbízható mediterrán stílusú Olíva (http://oliva.hu/etterem)
valamint a szakma osztatlan elismerésének örvendő Chianti (http://www.chiantietterem.hu/).
A déli part
legjobbja valamennyi komolyan vehető kalauz és ítész szerint továbbra is a
Kistücsök, mely regionális, szezonális, igényes és kreatív konyhát visz, helyi
alapanyagokra alapozva. Tavaly óta saját sajtjaik is vannak, a borválasztékuk
pedig országos szinte páratlan. A tulajdonos Csapody Balázs rengeteg időt tölt
az étteremben és mindenkihez van egy jó szava. Vagy több is. Asztalfoglalás
ajánlott, a tervezett étkezést több nappal megelőzően. (www.kistucsok.hu)
Jó házias konyhát
visz a Majtényi présház a Balatonboglári borvidék egyik legjelentősebb borászatának,
a Konyári pincének étterme. A teraszról nyíló panoráma állítólag a legszebb a
déli parton tény, hogy látvány lélegzetelállító. A vendéglő hivatalos honlapját
nem leltem, fontosabb koordináták: Balatonlelle, Kishegy Telefon: 36 20/
9682-397 Email: kat.konyari@freemail.hu.
Az eddig felsorolt
éttermek, még a Villa Medici is árszabása szempontjából megközelíthető a
mindennapi halandó számára. A felsorolás végére hagytam a nyugati árakon működő
luxuséttermet, mely megannyi elismerést birtokol, de ahol elég nagy volt az elmúlt
években a séfforgalom, olyannyira, hogy a honlapon, az étterem rovatban a séf
filozófiájáról írnak a legtöbbet, de hogy momentán ki tölti be ezt a presztízs-dús
pozíciót, azt nem tudjuk meg. 3 fogásos menü borral 20.000 ft, de van 4, 5, 6
és 7 fogásos menü is, ezutóbbi borral kísérve 39500 ft, bor nélkül
28.500 (www.chateauvisz.com).
Szívesen írnám, hogy ha sok is ez a pénz, de megéri, ám mivel vendéglős
kalandozásaimat magam finanszírozom, eddig nem sikerült annyi lelkierőt
gyűjtenem, hogy egy étkezésre két főre számolva 50.000 ftot rászánjak miközben
ezért az összegért két ember 4-5 igen jó helyen étkezhet.
A Balaton nemcsak
fontos gasztronómiai célpont, de a magyar borászat egyik jelentős központja is,
az egyik legfontosabb borrégió, mely nem kevesebb, mint hat borvidéket tömörít.
Érdemes ezeken végigfutni a legjelentősebb és borturisztikailag is jelentős pincészetek
megemlítésével. A borászatok honlapját nem adom meg, mivel bármelyik borászat nevét a keresőbe beütve egyből
hozzájuthatunk a honlaphoz. Nyugatról Kelet felé indulva a balatonmelléki
borvidéken a legelismertebb borászat Bussay Lászlóé, a Balatonfelvidéken a
Scheller birtok, a Kál kövek pincészet és a Pálffy pincészet, Badacsonyban Szeremley
pince, a Borbély pince és a Laposa pince, Balatonfüred Csopaki borvidéken a Jásdi, a Figula és a Tamás pince, Dél-Balatoni
borvidéken a Konyári és az Ikon pince, Légli Ottó és Légi Géza (Szőlőskislak
Bormanufaktúra) pincészete. A balatoni borrégióhoz szokás sorolni a Somlói
borvidéket is, ahol a balatoni több jelentős pincészet is működik, hadd
említsük meg közülük a Kreinbacher pincét, a Csordás-Fodor borházat, Fekete
Bélát, Györgykovács Imrét, Kolonics Károlyt, Speigelberg Istvánt és a Tornai
pincét.
Annyi biztos, hogy
a kalandokra vágyó ínyencek egyik legszebb, legizgalmasabb célpontja a Kárpát
medencében ma is a Balaton.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Naplóban jelent meg,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése