„Tokaj az ötszáz éves harmónia. A világ egyetlen
referenciát adó borvidéke, melyet nem az Atlanti-övezet bősége éltetett. Nem
hódító, hanem hódított országban született, melynek folyói sem a Nyugatnak,
hanem a Keletnek szolgáltak. Tokaj-hegyalját nem a felszínen sarjadzó üzlet,
hanem a mélyben gyökerező hit emelte magasba.” - írja Alkonyi László, a
borvidék többszörös monográfusa a „Tokaj – iránytű borkedvelőknek” című
könyvének előszavában. Tény s való, Tokaj „a” magyar borvidék, az első számú,
melynek egyedisége és elsősége évszázadokon keresztül evidencia volt nemcsak a
borisszák, hanem az akkori világ hatalmasai számára is.
De egyre többen
ismerik fel napjainkban is a hozzáértők közül, hogy Tokajban készült
desszertborok továbbra is világcsúcsot jelentenek, sajnos ennek az evidenciának
a közvélekedéssé izmosodásáig még jócskán várni kell. A minőségi tokaji aszú
hihetetlen mennyiségű munkát, törődést igényel, s még a jelenlegi nyomott ára
is túl magas ahhoz, hogy tömegek ismerjék fel saját tapasztalásból a
nagyszerűségét. Abban pedig túl sokan ellenérdekeltek, hogy a nemzetközi média
közvetítésével jusson el e bor vagy akárcsak annak híre a tömegekhez. Azt még
kevesebben tudják, bár e tekintetben is vannak pozitív változások, hogy Tokaj
adottságai a magas minőségű száraz borok készítésére is kiválóan alkalmasak s a
legjobb dűlőszelektált száraz furmintok bármikor versenybe állíthatók a világ
leghíresebb, legmegbecsültebb s alighanem legjobb minőségű fehérboraival, a
burgundi grand crukkel.
(A Tokaj Reneszánsz Egyesület 2005 tavaszán, az MTA lépcsőjén, kóstoló előtt)
Ha végignézzük a
legjobb tokaji bortermelők névsorát (abc sorrendben hirtelen, a teljesség igénye nélkül, előre elnézést kérve a kimaradottaktól: Árvay Családi
pince, Balassa bor, Barta pince, Béres szőlőbirtok, Bott pince, Demeter Zoltán,
Demetervin, (Demeter Ervin, birtokalapító, tulajdonos, névadó a vakteszten szerzett trófeával érthető módon talpig mosolyba öltözve, Tokaj Reneszánsz kóstoló, 2005)
Chateau Dereszla, Disznókő, Füleky pince, Gergely Vince, Gróf
Degenfeld, (a képen Prácser Miklós, birtokigazgató, Tokaj Reneszánsz kóstoló, 2006)
Homonna Attila, Királyudvar, Orosz Gábor,
Patrícius borház, Royal
Tokaji Borászat, Sauska borászat, Szepsy István, Tokaj Hétszőlő, Tokaj Nobilis,
Tokaj Pendits, (a képen Baumkauf Wille Márta, tulajdonos, Tokaj Reneszánsz Kóstoló, 2003)
Tokaj Oremus) és megnézzük, hogy a borvidéken belül e termelők
mely helységhez köthetők, akkor meglehetős mádi fölényt diagnosztizálhatunk,
ami persze nem jelenti azt, hogy ne találnánk Mádon kívül is lenyűgöző,
világszínvonalú borokat mind édes, mind száraz műfajban. Az is sokat mondó,
hogy a borászok Kossuth díjaként emlegetett „Év borásza” titulust a tokaji
borvidékről eddig két mádi borász,
Szepsy István és Árvay János kapta meg, s a jelöltek között is a borvidékről
hirtelen egyetlen borászt tudok felidézni, a szintén mádi Áts Károlyt. (Az
igazság kedvéért ide kell szúrjam, hogy sok olyan borász tevékenykedik Mádon
kívül a tokaji borvidéken, akik bizony legalább annyira megérdemelték volna a
jelölést s a díjat, mint néhányan, akik már e cím birtokosai. De az is biztos,
hogy eddig a cím soha nem került méltatlanul kiosztásra.)
Ha az eddigieket egy
mondatban foglaljuk: a magyar borkészítés első számú borvidéke Tokaj és e
borvidék első számú bortermelő települése Mád. Ezzel együtt a legutóbbi időkig
probléma volt, hogy mondjuk egy borszakértő külföldi delegációt Mádon belül hol
ültethetünk le egy jó vendéglőben, vagy hol szállásolhatunk el. Vannak csodás
adottságú kis panziók, ahol a mindennapi ember igényszintjét messzemenően kielégítik,
s ehhez még egy „sőt”-öt is hozzátehetünk (mi a gyógyfüves s egyben
borászatként is működő idilli Leskó panzióban szoktunk megszállni), de
protokollszállás a Mádi Kúriával létesült csak Mádon, ami sajnos nem jelentette
egyben a csúcsgasztronómia jelenlétét is. Tokaj egyébként sincs nagyon elkényeztetve
kiemelkedő vendéglőkkel, a borvidéken illetve annak vonzáskörzetében fekvő igazán
jó éttermeket egy kezünkön megszámlálhatjuk: Anyukám mondta, Andrássy Kúria, Ős
Kaján (ha épp jó napunk van, a teljesítmény ingadozó), Oroszlános borvendéglő s
a nemrég létesült Gusteau élményműhely. (Mely nem sokkal alapítása után felvette
második megnevezésnek Mádi Udvarház nevet, így aztán jól össze lehet keverni a
Mádi Kúriával, ami gasztronómiai szempontból cseppet nem szerencsés.) A
Gusteaunak testvérintézménye a Mád bejáratán fekvő Első Mádi Borház, ahol
baráti árú ebédmenüt, borkorcsolyákat fogyaszthatunk, továbbá kedvező áron
borozhatunk is. Az intézmény egyben borszaküzletként is működik. Itt a minap
sonkatálat, sajttortát és csokoládétortát ettünk (úgy
informáltak minket, hogy ezek is a Gusteau konyháján készültek), a Gusteauban pedig
pár napra rá két izgalmas előételt rendeltünk, bárányhurkát mentás
kuszkusszal valamint cukkiniflant házi füstölt kacsamellel és
tepertővel.
A tepertő mennyisége
csak jelképes volt és nem is találta a helyét ebben a kompozícióban, de ettől
függetlenül a Gusteau-ban tagadhatatlanul jól és kreatívan főznek, a Gault
Millau kalauz adott is nekik 12 pontot, ami azt jelenti, hogy nemcsak Tokaj,
hanem egész Észak-Magyarország egyik legjobb éttermét találhatjuk Mádon. (A
régióban egy egyetlen 12 pontos étterem van még, az egri Imola Udvarház.) A
Gusteau-ban a tárgyi környezet egyszerre rusztikus és nagypolgári, a
kiszolgálás kifogástalan, a borlap pedig impozáns. Egyszóval egyedi lokális
élmény.
Aki arra téved, ki
ne hagyja!
Dorozsmai Endre
A Gusteauról kellett még írni valamit, a keret szorítása nélkül. Ezt megtehettem az Erdélyi Naplónak címezve. Az illusztrációkat az önismétlés elkerülése végett ezúttal a borászfotók közül válogattam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése