Talán nem sértődnek
a Tokaji borvidéken kívül tevékenykedő remek borászok, ha elöljáróban leszögezem,
hogy Tokaj a legjelentősebb magyar borvidék, melyen keresztül megmutathatjuk
magunkat a világnak, továbbá hasonló realista toleranciát remélek a Mádon
kívüli kitűnő hegyaljai borászoktól, ha ehhez hozzáteszem, hogy a tokaji
borvidék legjelentősebb bortermelő települése Mád. Ezzel együtt a legutóbbi
időkig az extra igényekkel érkező borturistának probléma volt, hogy Mádon belül
hol lakjon vagy hol egyen valami jót.
A Mádi Kúria úgy,
amennyire enyhítette a hiányt, de a csúcsgasztronómia a Gusteau élményműhellyel
vetette meg a lábát Mádon. (Mely nem sokkal alapítása után felvette a Mádi Udvarház
nevet, így aztán jól össze lehet keverni a két helyet, ami gasztronómiai
szempontból cseppet nem szerencsés.) A Gusteaunak testvérintézménye a Mád
bejáratán fekvő Első Mádi Borház,
ahol baráti árú ebédmenüt, borkorcsolyákat
fogyaszthatunk, továbbá hasonlóan kedvező áron borozhatunk is, a borokat pedig
szaküzleti áron el is vihetjük. Itt a minap sonkatálat,
sajttortát
és csokoládétortát
ettünk (úgy informáltak minket, hogy ezek is a Gusteau konyháján készültek), a
Gusteauban pedig két napra rá két izgalmas előételt rendeltünk, bárányhurkát
mentás kuszkusszal
valamint cukkiniflant házi füstölt kacsamellel és tepertővel.
A tepertő csak jelképes volt és nem is találta a helyét ebben a kompozícióban,
de ettől függetlenül ténykérdés, hogy a Gusteauban jól és kreatívan főznek, a
tárgyi környezet egyszerre rusztikus és nagypolgári, a kiszolgálás kifogástalan,
a borlap pedig impozáns. Egyszóval egyedi lokális élmény. Aki arra téved, ki ne
hagyja!
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Értékelés tízes skálán:
Atmoszféra: 9
Kiszolgálás: 9
Konyha: 8
Értékelés GM skálán: 11
Tényleges GM pontszám: 12
Megjegyzés: a pontozás 2 előétel alapján történt, így van benne némi esetlegesség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése