A közkeletű
közgazdasági tévedések egyike, hogy a kereslet szükségképpen megteremti a
kínálatot. Ez egy tetszetős, meggyőző és sok esetben a valóság által
visszaigazolt tézis. Viszont szó sincs arról, hogy az összefüggés szükségszerű,
törvényszerű lenne. Hogy messzebb ne menjünk, itt van a Dokk büfé Budaörsön. Amit
csinálnak, egyszerű és nagyszerű s nem véletlenül népszerű. Egy remek
választékkal működő friss tengeri halakat kínáló szakbolt mellett működnek,
nyilvánvalóan a szakbolttal közös vállalkozásként. Az alapanyag ott van
helyben, nem kell mást csinálni, mint minimális fűszert hozzá adni, megsütni
frissen vaslapon és tálalni gyorséttermi stílusban. S míg az éttermek jó része –
beleértve a jobbakat is – kong szombat délben Budapest központjában, egy
budaőrsi utcácskában fekvő, tömegközlekedéssel úgyszólván megközelíthetetlen
Dokk bisztróba ottjártunkkor folyamatosan érkeztek a vendégek, a szakács nem
tudott egy perce leállni, a vaslapon folyamatosan sisteregtek a finomabbnál
finomabb falatok.
Egy fekete táblára krétával felírják, hogy mit sütnek, abból
lehet választani.
A napi kínálat egyébként meglelhető Facebookon is. A
slágerételeken túl (tonhal, lazac, kardhal) szerepelt még a választékban
ördöghal, aranykeszeg, Szent Péter hal, vegyes kis hal, szardínia, különféle
kagylók és tintahalfélék.
Nem volt könnyű
rájuk találni, s miután GPS híján a Google Maps segítségével csak összejött a
dolog, nem indult zökkenőmentesen a kapcsolatunk. Elragadtatottságomat kifejező
elismerő megjegyzésemet hideg közöny fogadta, bent a szakboltban az eladóként
működő öregúr a köszönésemet sem fogadta, és teljességgel semmibe vett azután
is, hogy magam maradtam az üzletben. Ezzel együtt miután az időközben a bevásárlóközpontokban
bóklászó társam kipipálta a maga programpontjait, visszatértünk s szerettünk
volt a szardíniát, osztrigát, és egy fél adag szépiát enni. Fél adagot nem
adnak, mondták, ami nettó merevség és a vendég jogos igényeinek a semmibe vétele.
Abszurd is, hogy egy egyetlen kicsi szardíniát lehet darabra kapni, de szépiából
csak négyet lehet rendelni. Lenyeltük mérgünket és rendeltünk egy teljes adagot,
annál is inkább, hogy szardínia már nem volt. Az osztriga vonatkozásában beküldtek
a szakboltba, ahol a mogorva és barátságtalan öregúrtól kellett kérni az
osztrigát, így jártunk el, viszont egyikünk adagját csak hosszabb várakozás
után kaptuk kézhez illetve szájhoz.
Mi egyébként még
jól jártunk, mert az utánunk következő vevőt az osztrigafelelős a már ismert
barátságtalanságával utasította el, mondván, hogy egyedül van s neki a vevőkkel
kell foglalkozni, fittyet hányva, arra, hogy a kollegái küldték hozzá az ügyben
teljesen ártatlan osztrigára vágyó ínyencet. Nos, ennyi barátságtalanság, arrogancia
és pökhendiség dacára is megy e hely. Megy, mert jó a modell. Van igény a
friss, jóízű halra. Mert ami a tányérra, pontosabban a tányért helyettesítő
kartonlapra került, az szinte kifogástalan volt. Kértünk a pazar, hibátlan
halhoz polentát (puliszkaszerű étel gabonadarából), amit kicsivel jobban is meg
lehetett volna sütni, egyébként előre gyártott és csomagolt árut használnak, az
adag egy szelet búzadarából, egy pedig kukoricadarából készült polenta.
Vettünk
még egy műanyag shake-pohárban kínált saláta-egyveleget, amihez korrekt minőségű,
átlag feletti extra szűz olívaolajat, és balzsamecetet ajánlottak. A kenyérért,
mely szintén átlag feletti volt, nem kellett külön fizetni. Az osztriga hozta a
maga mesés formáját, amit csak a friss, sőt, élő állat tud.
A barátságtalanság
dacára is értékeltük, hogy a magyar nyelvet törő, főnöknek látszó, alighanem
olasz szakács kérdésünkre, hogy lehet-e fotózni, nem jött olyan
viszontkérdésekkel, hogy „milyen célra?”, nem húzta el a száját, horribile
dictu nem utasított el, mint ahogy azt az „A Table” nevű, egyébként igen jó kis
helyen a Széna téren tették, hanem azt mondta „természetesen”. Éltünk is a lehetőséggel. A borkínálat szűk, de
ami van az jó. 187 ml-les kispalackos borokat kínálnak, nem olcsón, Szeremley
Rizlinget, Szent Andrea Napbort valamint Hungaria extra dry pezsgőt.
Összességében jól éreztük
magunkat a Dokk nevű helyen, mi több, ha Budaörsön járunk még jó eséllyel
benézünk. Amit kínálnak, az egyelőre egyedülálló a térségben, s furcsa, hogy
spanyolországi, olaszországi, horvátországi, montenegrói útjaink alkalmával sem
találkoztunk hasonlóval. Ezért mondom, hogy a kereslet - mely meglenne e
modellre szerte a világon – nem mindig teremti meg a kínálatot.
Dorozsmai Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült.
A Dokk büfében 2012. október 20-án jártunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése