Vannak kiemelkedő
helyek, melyek megérdemlik azt, hogy időről időre visszanézzünk oda, akkor is,
ha az ember igyekszik mindig a frissen nyílt, vagy a régebbiek közül még meg
nem látogatott helyek közül válogatni. Többnyire a kézműves sörözők azok, ahová
vissza-vissza térek. Az augusztus táján nyílt Sörsajtban voltam eddig háromszor,
a Wunder Sörművekben január óta vagy hatszor, de visszamentem többször a sajnos
bezárt Green sheepbe, a Hopaholicba, a Király utcai Legendába, a Monyóba s még
sorolhatnám.
Ezek közé tartozik a
Bölcső is, mely a műfajban az egyik legjobb élményem volt
2014 kora nyarán. Volánnál ültem, de ez nem akadályozott meg abban, hogy
vásároljak hazavitelre egy cseh sört, s hogy egyek egy helyben készített pácolt
camembert-t (hermelin néven népszerű cseh sörkorcsolya). Pontosabban, hogy
megkezdjem a fogyasztását, mert úgy döntöttem, viszek belőle haza is.
Mondtam a pultos srácnak, aki egyben üzemeltető is, hogy örülnék, ha be
tudná csomagolni. Némi gondolkodás után azt válaszolta: “vidd el ebben a cserépedényben, ez lesz a garancia rá, hogy visszajössz.”
S így is lett. Igaz, hogy közben eltelt vagy háromnegyed év, de hát ilyen az
élet, vagy nem volt arra utam, vagy épp otthon felejtettem a kis
kerámia-tégelyt.
Tavaly januárban, az év első szubsztanciális kocsmaturnéja alkalmával
minden összejött, az is, hogy nyugodt körülmények között, asztalnál megigyunk
egy-egy pohár jó sört. Csapon akkor általam már ismert – egyébként kiváló –
sörök voltak, így egy még nem kóstolt cseh sört vettünk turnétársammal s azt
osztottuk el.
A minap Kelenföldön
kocsmázva jó alkalom volt két sörrajongó társunknak megmutatni ezt a kivételes
egységet. Sajnos időközben mások is rájöttek, hogy ez milyen jó hely, így aztán
nem kaptunk asztalt, kénytelenek voltunk a fal melletti pultnál meghúzódni.
S most végre
kóstolhattam főtt ételt is. Konkrétan köményes pacallevest és véres – májas
burgert kértünk, jó volt mindkettő, a mellé adott steak krumpli különösen.
Tetszik a sörkorcsolya-választék, szívesen kóstolnék alkalomadtán egyebeket is az étlapról.
A
sörválaszték nagyon izgalmas volt, látszik, hogy a tulaj rajta tartja a kezét a
sörvilág pulzusán. Kiváló söröket ittunk, jómagam a Hoptoptól, egy Smooth Hoperatort,
volt, aki csapolt IPÁt kért, volt aki a Balkezes legújabb IPÁját (kiemelkedő,
komplex, illatra-ízre egyaránt meggyőző sör, volt alkalmam kóstolni a Gault
Millau kalauz bemutatóján múlt hónap közepén), ha jól emlékszem, egy valaki
ivott csak lagert.
Még a fal mellett is
jól éreztük magunkat.
Megyünk még, de
igyekszünk majd délutáni időpontot belőni, akkor biztos kisebb a népsűrűség.
Dorozsmai
Endre
A szöveg a blog számára készült, de felhasználtam hozzá az ittjartam.hu oldalra írott értékeléseimet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése