Mindig szomorú, ha
egy jó étterem bezár, de enyhíti a veszteséget, ha egy másik jó vendéglő nyílik
a helyén, mint ahogy a Stand bisztró helyén folytatta a Borkonyha, vagy Lou Lou
helyén a Mák. E sorba illeszkedik a Pesti Lámpás helyén nyílott Egykettő
borbisztró is.
A Vince alkalmával egy kitűnő étterem-tulajdonos barátom
meghívására sikerült ide is eljutni, s egy kiemelkedő élménnyel gazdagabban
távozni.
Ahogy annak idején Ritchie
Blackmore neve garancia volt arra, hogy az általa alapított Rainbow-ban sem
fogunk csalódni s a tavaly elhunyt Jon Lordé arra, hogy a Whitesnaket is szeretni
fogjuk, mint Deep Purple utódot, úgy az Olimpiát és a Café Manuel Spaziot
megjárt séfek, Giczi Andor és Nagy Szabolcs is biztosítékot jelentenek arra,
hogy az Egykettőben az ínyencek otthonra találnak.
A korábbi beltér
konzervativizmusa közelebb állt hozzám, mint a mai dizájn fiatalos vagánysága,
akárcsak a Lou Lou vs Mák esetében, de a koncepció összességében nagyon vonzó
és megnyerő. Délben zavarba ejtően kedvező árú menü (1500 ft három fogás), egész
nap korrekt áron izgalmas étkek a csicsókával és gesztenyével körített kacsamelltől
a rókagombával és feketegyökérrel kísért vaddisznótarjáig, melyekből jellemzően
fél adag is rendelhető. Remek borokat tartanak kimérve, akár fél decire is,
továbbá kitűnő tételeket a csak palackra rendelhetők között. A borválaszték pazar,
magam sem tudnék jobbat összeállítani, legfeljebb hasonlóan jót. J Barta pince, Csetvei pince, Orsolya pince, Losonci Bálint, Váli Péter,
ifj. Szepsy István, Luka Enikő – hogy csak néhány nevet soroljak. Pezsgő
műfajban a közismerteken túl tartják például Légli Géza lenyűgöző szépségű
Rajnai Rizling hagyományos eljárással készült pezsgőjét. Külön sörsöntést is
üzemeltetnek izgalmas sörkorcsolyákkal, két jó magyar kézműves sört tartanak csapon,
melyek közül az egyik e sorok írójának (és baráti társaságának) kedvencét, a Keserű
mézt a fóti sörfőzdétől,
de impozáns a palackos magyar kézműves sörválaszték is
a Rízmajertől a Bors főzdén át a Köleses sörrel nevet szerzett Bandusig.
Rendeltünk a déli
menü keretében fácánlevest daragaluskával,
kecske-körözöttet,
libamájas
derelyét lilakáposzta-veloutéval,
kacsasültet krokettel,
fekete kagylót
paradicsomos rizottóval,
kávés pohárkrémet
valamint az étlapról csokoládé-szulfét
passió-gyümölccsel.
Bemelegítő falat két kis szelet kitűnő, helyben
sült kenyér, a hely emblémájával átkötve, mellé vaj.
Ételeink mind ütötték a(z egyébként magas) mércét, akkor
is, ha kagylóban ettem már frissebbet, meggyőzőbbet, körözöttben izgalmasabbat.
Ugyanakkor tény, hogy ár-érték arányban verhetetlen, amit az Egykettő
nyújt.
Ahogy a déli
forgalmat néztem, remélhető, hogy nem lesznek kénytelenek érdeklődés hiányában
bedobni a törölközőt. De azért tegyünk is róla!
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változatát a Demokratának küldtem el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése