Az elmúlt húsz esztendő
legizgalmasabb boros élményei közé tartozott a Borbarát nevű 2010-ben sajnálatos
módon megszűnt szakmai magazin által szervezett 7x7-es kóstolósorozat. Ezeken a
szerkesztőség, de persze leginkább a főszerkesztő Alkonyi László (aki nem
mellesleg a legjobb tollú magyar borszakíró, s egyben kivételes tehetségű kóstoló
is) által legizgalmasabbnak gondolt 7x7 pincészet mutatkozott be. Hét csoportba
voltak osztva a borászatok – „szabadok”, „kopogtatók”, „rejtőzködők”, „a nagy
is lehet szép”, „messziről jött ember”, „szemben az elemekkel” valamint a
„gyökeret vertek” - mindegyik kategóriából hetet választottak ki. Nagy megtiszteltetés
volt bekerülni bármelyik hetes válogatásba.
A „rejtőzködők”
csapatát Kaló Imre vezette, a bortáltos, akinek nem kevés szerepe volt abban,
hogy Vámos Attila, aki évente-kétévente visszajár Aradra, borászkodni kezdett. Vámos
Attila is a „rejtőzködők” közé tartozna ma, ha lenne még 7x7, az pedig bizonyos,
hogy bekerülne ő is a 49 birtok közé. Azzal együtt, hogy Vámos Attilának,
ellentétben Kaló Imrével van forgalomban bora, elsősorban éttermekben, de olyan
színvonalas, borszaküzletként is működő borbárokban is, mint a budapesti Tütü
vagy az aradi Tulipán. Attila a természetes borászkodás híve, ami egyszerre
jelenti azt, hogy nem használ vegyszereket a szőlőben illetve azt is, hogy
mellőzi az adalékanyagokat a borkészítésnél, sőt, még a fajtaélesztőket is.
Vámos Attila borai és
kivételes előadókészsége ismét lenyűgözte a Tulipán borozót megtöltő aradi
közönséget. A sort egy kitűnő Leányka nyitotta, mely két évig volt fahordóban
és két hétig héjon ázott, ami ugyebár azt jelenti, hogy héjon is erjedt ki. Örvendetes,
hogy akadnak borászok, akik a „vörösboros technológiával” kezelik az arra
alkalmas fehér szőlőt. A radikális hozamkorlátozást, a gondos szőlőmunkát
meghálálta a gyümölcs.
A Leánykát egy
Zöldveltelini követte, melynek kapcsán a borász elmondta, hogy a magyar út csak
az lehet, hogy értéket termetünk, magas minőséget teszünk az asztalra, a
tömegbor műfajban nem tudunk versenyezni a dömpingáron kínált, szubvencionált
idegen borokkal, lett légyenek azok újvilágiak vagy latin nyelvterületről származók.
Vámos Attila előszeretettel
hány fittyet értelmetlen szabályoknak, néha olyanoknak is, melyekben felfedezünk
némi értelmet, így például a fehér és vörösborok váltakozva érkeznek a
kóstolóin, nem a fehérek felől halad a vörös felé. Így a két fehér után egy
vörösbor következett, a 2012-es Birtokbor, mely jó apropót adott az előadónak
arra, hogy elmondja, hogy a bort nem tartja alkoholnak. Majd azt kis kiemelte,
hogy mennyire jó, mennyire szerves kapcsolódás a könyv és a bor, hiszen a bor
ihletadó, gondolkodásra serkentő, múzsai nedű.
(Nem állom meg, hogy ide ne szúrjam a magyar borászok 12 pontjának egyik
gondolatát, miszerint emberi módon kellene harmonizálni az autóvezetés és a
borivás kapcsolatát a jelenlegi zéró tolerancia helyett). Fontos, hogy tudjunk
álmodni - hangzott el -, mert az álmok visznek előre. Akinek megadatott, hogy
évente eljárjon az Attila pincébe, láthatta, hogy mennyire így van, a
tulajdonos tud álmodni és megvalósítani is.
A Birtokbor után egy 2012-es
Cabernet Franc jött. E fajta igen nagy népszerűségre tett szert Magyarországon,
mióta több nemzetközi szaktekintély Michael Broadbenttől (aki a kétezres évek
elején a Decanter magazinban írta le eme gondolatát) Jancis Robinsonig
megállapította, hogy a fajta Villányban meglelte természetes otthonát. De mint
kiderül többek között Vámos Attila munkáságából is: Egerben sem érzi magát
rosszul.
A Cabernet Franc-t egy
2012-es Zöldveltelini követte, mely filozófiájában hasonló volt az elsőhöz,
amiután három évjáratot kóstolhattunk Burgundia büszkeségéből, a Pinot Noirból
(sorrendben: 2010, 2012 és 2011). Ezután érkezett poharunkba egy Szürkebarát-Zöldveltelini
házasítás, majd egy 2007-es Cabernet Sauvignon, végül egy 2010 Zöldveltelini.
Aki végigülte a kóstolót s volt még egy kis türelme, az megízlelhette a két
ráadás bort is, a 2012-es Turánt valamint a pincészet büszkeségét, a 2008-as
Merlot-t.
A pazar borok mellé a hajdani
„Imi bisztróból” ismert Molnár Imre
készített ételeket: sült kacsahabos bagettkarikát
gyömbéres párolt alma-brunoise-zal, túrókrémes és borjúmájkrémes szendvicset
izgalmas rátétekkel,
valamint borsos-gombás tokányt tarhonyával.
Aki nemcsak utólag
szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen
0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu
email-címen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi
nyitottak minden érdeklődő számára. Az Attila pincészet borai a készlet erejéig
kóstolhatók és megvásárolhatók a Tulipánban.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése