Ahogy az éttermek körében élesen szétválik a művészi szintet megütő, a séf
önkifejezését, önmegvalósítási törekvéseit feltételező hordózó fine dining és a
jóllakatásra törekvő, többnyire sablonos fősodor, úgy a cukrászdák között is ég
és föld a különbég a Zazzi – Desszert Neked – Gerbeaud vonal valamint a
töménytelen zselatint, margarinos krémeket, növényi tejszínhabpótlót s mindenféle
porokat használó régi vonal között. A kettő között helyezkednek el az új hullámos
blogger-cukrászdák és a fősodor igényesebb tagjai. Jómagam, bár főszabály
szerint úgy tartom, hogy az új, az gyanús, és ami hagyományos és régi, az
nagyobb eséllyel jó, ezesetben bizony a voksomat a minőségelvű „új hullámos” csúcscukrászdák
mellett teszem le. S örömmel tapasztalom, hogy vidéken is bele-bele ütközik az
ember egy-egy ilyen helybe.
Pécsen a Jókai cukrászda
volt a minap messze kiemelkedő, pazar élmény. Otthonos,
barátságos beltér,
csodás kinézetű, formatervezett sütemények, fantasztikus ízek és meggyőző állagok jellemzik e cukrászdát.
Kóstoltunk négy süteményt, egy mangómousse-tortát, egy citrom-mák elnevezésűt, egy őszibarack brownie-t valamint egy meggyes mandulásat.
Egyik jobb volt a másiknál, legszívesebben
végigkóstoltuk volna az egész pultot. A kiszolgáláson lehetne mit javítani, a
pultos fiú nem volt ugyan barátságtalan, de a kedvességtől is igen messze állt.
Azt meg, ha cukrászdám vagy éttermem lenne, külön tanítanám, hogy az elismerést
kedvesen mosolyogva, örömmel kell fogadni s nem semleges közönnyel, mintha
legalábbis az időjárásra tettem volna megjegyzést.
Az árak is abszolút rendben vannak, persze a különleges minőségű sütemények
díjszabását nem a fősodorhoz kell hasonlítani, hanem a hasonló minőséget megütő
társaikéhoz.
Összességében lenyűgöző élmény volt a Jókai cukrászda, aki Pécsre látogat,
ne hagyja ki!
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése